Jahodový koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou
Jahodový koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou
Jahodový koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou
Jahodový koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou

Vyskúšajte dnes náš jahodový koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou na medovom pláte. Raz dávno sme premýšľali, ako využiť jahody z našej záhrady, ktorých sa urodilo viac, než sme stíhali jesť, tak sme začali experimentovať s jahodovými koláčmi. Tento sa nám mimoriadne vydaril. Tak akurát cesta, nešetrili sme ľahkou nadýchanou plnkou z tvarohu a šľahačky a do nej sme primiešali na kúsky nakrájané jahody. Veruže, veľmi vydarená kombinácia.

Jahodový koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou na medovom pláte od Sisters Bakery

Ingrediencie:   

Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 50 g masla alebo rastlinného tuku
  • 130 g práškového cukru
  • 2 PL medu
  • 1 ČL sódy bukarbóny
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok

 

Na plnku: 

  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 ml šľahačky
  • 7 plátkov želatíny
  • Asi 100 g práškového cukru (prípadne viac alebo menej, ako vám chutí)
  • Asi 200 g čerstvých jahôd
  • zopár čerstvých jahôd môžeme použiť aj na dozdobenie koláča

 

Ako na to?

  • Všetky suroviny na cesto dáme do misky, premiešame a vymiesime cesto.
  • Cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme každý na osobitnom papieri na pečenie.
  • Papier aj s cestom položíme na plech a pečieme na 180 stupňoch asi 10-12 minút do zlatohneda.
  • Upečené cesto vykrojíme pomocou tortovej formy (my sme použili formu s 20 cm priemerom). Rovnako urobíme aj s druhým plátom.
  • Na plnku si dáme plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme ich napučať.
  • Šľahačku vyšľaháme, tvaroh zmiešame v inej mise s cukrom a rozmiešame do jemna.
  • Napučanú želatínu vyžmýkame, dáme do malého kastrólika a na jemnom ohni zahrejeme a miešame, kým sa nerozpustí. Do želatíny dáme za dve lyžice tvarohu, rozmiešame a vlejeme späť do tvarohovej zmesi a premiešame.
  • Napokon zľahka vmiešame vyšľhanú šľahačku a n malé kúsky nakrájané jahody.
  • Spodný plát cesta vložíme na dno tortovej formy. Naň nalejeme plnku.
  • Horný plát cesta najprv rozrežeme na 16 častí a tie poukladáme na vrch plnky.
  • Dáme aspoň na dve hodiny do chladničky stuhnúť.
  • Pred servírovaním vyberieme z chladničky, posypeme práškovým cukrom a rozkrájame.

Jahodový koláč je len jedným z mnohých jahodových receptov na našej stránke. Veď sa len pozrite:

Jahodové éclairky

Jahodovo rebarborový koláč

Jahodová roláda

 

 

Leave a Reply