Mám rada nezvyčajné kombinácie chutí v koláčoch. A tento ríbezľový koláč s mandľovou plnkou je toho príkladom. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ríbezle a mandle k sebe nejdú. Pravda je však presne opačná. Keď na krehké cesto dáme neutrálnu mandľovú plnku a na ňu naukladáme dostatok ríbezlí, vznikne koláč, ktorý má vyváženú sladko-kyslú chuť. Ja som si ho dala dnes na raňajky. A krásny deň môže začať :-).
Ríbezľový koláč s mandľovou plnkou
Ingrediencie:
Na cesto:
- 120 g hladkej múky
- 100 g masla
- 50 g celozrnnej hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 1 ČL mletej vanilky alebo 1 balíček vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- Kôra z polovice citróna
Na plnku:
- 150 g masla
- 100 g mletých mandlí
- 100 g kyslej smotany
- 80 g práškového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- Kôra z druhej polovice citróna
- 300 g ríbezlí (červených, čiernych…)
Ako na to?
Zo všetkých prísad na cesto vymiesime kompaktné a hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke trochu stuhnúť.
Medzitým si pripravíme ríbezle. Ríbezle umyjeme, očistíme od stoniek a necháme usušiť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a pripravíme si okrúhlu tortovú formu s priemerom 20 cm, ktorú vystelieme papierom na pečenie.
Vychladnuté cesto natlačíme na dno formy, dobre ho na povrchu popicháme vidličkou a pečieme ho v rozohriatej rúre asi 15 minút.
Kým sa ceto pečie, my si pripravíme plnku. Najprv vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom. Postupne zašľaháme celé vajce a aj samotný žĺtok. Potom do zmesi pridáme citrónovú kôru a mleté mandle, kyslú smotanu a premiešame. Napokon pridáme múku a vymiešame do hladka.
Upečené cesto vyberieme z rúry, opatrne naň rýchlo nanesieme plnku, uhladíme povrch a nasypeme naň pripravené ríbezle. Dlaňou ich jemne vtlačíme do plnky a ríbezľový koláč dáme späť do rúry piecť na 40 minút.
Po dopečení necháme ríbezľový koláč vychladnúť a až potom ho krájame a servírujeme.
Ríbezľový koláč a iné recepty
Náš najobľúbenejší ríbezľový koláč s bielkovým snehom nájdete v mojej prvej knihe Takmer zabudnuté recepty. Okrem neho aj ďalšie dobré ovocné koláče, ktorých tam nájdete viacero. Zozbierala som v nej tie najlepšie ovocné klasiky, ktoré pekávali ešte naše babky či prababky. A ak máte chuť ísť v čase trochu ďalej dozadu, potom odporúčam moju druhú knihu Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne, v ktorej nájdete recepty z čias Franza Josefa.
Na záver vám sem ešte pridám moje ríbezľové recepty zo stránky, nech to máme kompletné:
Kysnutý koláč s ríbezľami a mrveničkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.