Hádajte, čo mám dnes pre vás. Jeden neodolateľný recept na orechové osie hniezda. Vec sa má takto – bežne ich robievame škoricové, ale táto malá zmena plnky im veľmi prospela. A preto vyskúšajte môj recept, vďaka ktorému si doma napečiete voňavé koláče, tak mäkkučké, ako obláčik.
Orechové osie hniezda
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky plus ešte trochu na podsypávanie
- 280 ml mlieka
- 70 g bravčovej masti (môžeme nahradiť maslom)
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- 20 g čerstvého droždia (pol kocky)
- Kôra z ½ citróna
- ½ ČL mletej vanilky
- Štipka soli
Plnka:
- 250 g mletých vlašských orechov
- 200 g vody
- 150 g kryštálového cukru
- ½ ČL mletej škorice
- Citrónová kôra z ½ citróna
Na potretie: 1 vajce
Na polevu: 200 g práškového cukru a šťava z 1 citróna
Ako na to?
Najprv si pripravíme kvások tak, že do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a lyžicu z odmeraného mnžstva cukru. Rozmiešame, kým sa droždie a cukor nerozpustia a pri izbovej teplote nechánme vzísť kvások.
Potom do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, vanilku, celé vajce a žĺtok, kôru z polovice citróna a napokon aj pripravený kvások. Pomocou hnetača vymiesime hladké ale trochu lepkavé cesto. Mokrými rukami ho ešte v mise zľahka premiesime, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme pri izbovej teplote vykysnúť do dvojnásobného objemu.
Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Vodu s cukrom dáme variť. Keď začne bublať, sledujeme čas a cukrový rozvar varíme asi 5-7 minút. Potom ním zalejeme mleté orechy zmiešané s mletou škoricou a citrónovou kôrou. Všetko dobre premiešame a necháme odstáť, aby orechy vsiakli sirup a vznikla nám hustejšia orechová zmes.
Cesto už vykyslo
Keď cesto vykysne, na dobre pomúčenej doske z neho vyvaľkáme obdĺžnik. Potrieme ho po povrchu pripravenou orechovou plnkou a zavinieme. No a následne ho ostrým nožom krájame cesto na asi 2-3 cm hrubé kúsky, tie kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pomocou väčšj okrúhlej vykrajovačky ich dotvarujeme do rovnomerných kruhov.
Ešte jeden krok a už to je skoro hotové – okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom. Koláčiky necháme na plechu ešte krátko podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov.
Podkysnuté koláče dáme do rúry a pečieme ich do zlatohneda asi 22-25 minút. Keď ich vytiahneme z rúry, ešte teplé môžeme poliať polevou, na ktorú sme vymiešali cukor s citrónovou šťavou. Necháme polevu zaschnúť a osie hniezda vychladnúť.
Recepty od výmyslu sveta
Ešte neodchádzajte! Ak máte radi toto pečivo, potom tu ešte chvíľu ostaňte. Ja mám totižto zopár receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Kváskové osie hniezda s tekvicou a orechami
Osie hniezda z kakaového cesta
Osie hniezda s marcipánovou polevou
Vyskúšajte tiež:
Kde všade nájdete Sisters Bakery?
Odpoveď znie – skoro všade :-). Aby vám nič neušlo, sledujte nás aj na sociálnych sieťach. Nájdete tam videá s postupmi, odkazy na recepty, príbehy o tom, čo práve pečieme alebo jeme. Inými slovami povedané, kde práve sme a čo práve robíme. Pečenie je zábava a my vám to dokážeme 🙂
A ešte len pripomeniem, že ak radi pečiete, dávam do pozornosti moje knihy Takmer zabudnuté recepty, ktoré si hneď teraz môžete kúpiť na mojej stránke. A ja vám pribalím ZADARMO receptárik Kváskové recepty 2 od Sisters Bakery.
TikTok> @michaelasistersbakerysk
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.