Keď sme s kamarátkami ochutnali na Francúzskej riviére v meste Menon tento citrónový koláč, vedela som, že ho musím doma upiecť. S kamoškou – tiež skúsenou cukrárkou – sme skúmali jeho jednotlivé vrstvy, aby sme prišli na to, ako zostaviť recept. Ak to celé skrátim, naše uvažovanie bolo správne a koláč sa podaril. Kombinácia jemného medového cesta s osviežjúcou citrónovou plnkou a sladkým snehom je na zamilovanie. Verím, že aj vás tento koláč okúzli rovnako, ako naše účastníčky zájazdu :-).
Mentonský citrónový koláč od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 50 g masla
- 2 PL tekutého medu
- 1 vajce
- 1 ČL sódy bikarbóny
Na citrónovú plnku:
- 2 citróny (šťava a kôra)
- 1 šálka kryštálového cukru (250 ml)
- 3 žĺtky
- 80 g masla
- Štipka soli
Na bielkový sneh:
- 4 bielky
- 200 g kryštálového cukru
Ako na to?
Najprv si pripravíme medové cesto. Cesto sa pečie vopred naslepo (t.j. bez plnky) a dobre upečené ho môžeme pokojne použiť až o deň či dva. Na cesto preosejeme do misy múku a práškový cukor, primiešame sódu bikarbónu a potom pridáme „mokré prísady“, čiže maslo, med a vajíčko. Zo všetkých prísad vymiesime kompaktné nelepivé cesto.
Cesto medzi dvomi plátmi papiera na pečenie rozvaľkáme na obdĺžnik podľa veľkosti plechu (ja som použila plech s rozmermi 20×30 cm, ale trocha cesta mi ešte zvýšilo). Opatrne ho prenesieme do plechu, uhladíme ho na dne a po bokoch plechu, popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a na papier nasypeme ryžu, fazuľky alebo cukrárenské fazuľky, aby sa koláč počas pečenia nedvihol.
Cesto pečeieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 12 minút, potom opatrne odstránime fazuľky a papier a cesto ešte asi 3-5 minút dopekáme do zlatohneda. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť.
Na plnku si uvaríme citrónový krém. Kryštálový cukor spolu s kôrou z oboch citrónov najprv spolu utrieme, potom primiešame zmäknuté maslo, žĺtky soľ a dáme do hrnca variť. Keď sa všetko rozpustí, pridáme ešte precedenú šťavu z citrónov a plnku varíme asi 10 minút za stáleho miešania, kým nezačne hustnúť. Potom ju prelejeme do pohára a necháme vychladnúť (plnka chladnutím ešte viac stuhne).
Ako skompletizovať citrónový koláč
Na bielkovú penu šľaháme bielky spolu s kryštálovým cukrom nad parou do tuha.
Napokon môžete celý citrónový koláč skompletizovať. Na upečený korpus nanesieme najprv citrónový krém a na ten bielkový sneh. Ten môžeme nanášať pomocou zdobiaceho vrecka, pre estetickejší efekt.
Bielkový sneh potom môžeme buď opatrne opáliť cukrárenskou pištoľou alebo celý koláč šupneme na 2-3 minúty (za neustáleho sledovania) do vyhriatej rúry pod gril. Našim cieľom je, aby sa bielky jemne opálili a vytvorili plastický efekt.
Takto pripravený koláč necháme chvíľu odstáť, cesto vďaka plnke trochu zmäkne a lepšie sa krája.
Citrónové recepty
Citrón je jedna z mojich top prísad, veľmi rada ho používam do varenia aj do pečenia a nikdy u nás doma nechýba v zásobe. Ak aj vy obľubujete toto ovocie, potom neváhajte a pozrite si aj ďalšie citrónové recepty:
Parížske rožky v citrónovej verzii
Krehké sušienky s citrónovým krémom
Mandľová roláda s citrónovo-tvarohovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.