Na Nedávno som piekla tieto kváskové osie hniezda so škoricou. Celé to začalo tak, že som si uvedomila, že by bolo načase dokŕmiť kvások. Keď krásne podrástol, premýšľala som, čo napiecť. Stále som sa nevedela rozhodnúť, lebo som akosi mala pocit, že musím vymyslieť niečo úplne nové, nepoznané. Ale poznáte to, človek mieni…Nakoniec to dopadlo...

Na Nedávno som piekla tieto kváskové osie hniezda so škoricou. Celé to začalo tak, že som si uvedomila, že by bolo načase dokŕmiť kvások. Keď krásne podrástol, premýšľala som, čo napiecť. Stále som sa nevedela rozhodnúť, lebo som akosi mala pocit, že musím vymyslieť niečo úplne nové, nepoznané. Ale poznáte to, človek mieni…Nakoniec to dopadlo tak, že som upiekla osie hniezda, úplne bežné sladké pečivo. A poviem rovno – lepšie som nemohla spraviť. Spolu s kávičkou sú toto pre mňa tie najlepšie raňajky.

Kváskové osie hniezda so škoricou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky na koláče Penam
  • 280 ml teplého mlieka
  • 50 g rozkvaseného (nakŕmeného) kvásku lievito madre
  • rovnako 50 g bravčovej masti
  • 50 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • Štipka soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL strúhanej citrónovej kôry

 

Na plnku:

  • 150 g rozpusteného masla
  • 150-200 g kryštálového cukru
  • 4 PL mletej škorice

 

Na potretie:

  • 1 celé vajce

 

Ako na to?

Večer nakŕmime kvások lievito madre a necháme ho do rána na kuchynskej linke rozkvasiť. Na druhý deň pokračujeme nasledovne: ráno preosejeme do misy múku, pridáme soľ, cukor, citrónovú kôru, vanilkový extrakt, žĺtky, masť a napokon aj v teplom mlieku rozmiešaný rozkvas lievito madre.

Zo všetkých týchto surovín vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy a prikryté potravinárskou fóliou ho necháme v teple (napr. v rúre na 35 stupňov) vykysnúť na dvojnásobok.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika, potrieme rozpusteným maslom, bohato posypeme kryštálovým cukrom a mletou škoricou a zavinieme ako roládu. Pomocou pevnej nite potom „roládu“ nakrájame na kúsky hrubé asi 2 cm a kladieme ich s dostatočným odstupom na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prikryté igelitom necháme osie hniezda ešte v teple asi hodinku podkysnúť. Rúru rozohrejeme na 190-200 stupňov, osie hniezda potrieme po bokoch rozšľahaným vajíčkom a dáme ich piecť asi na pol hodinu, kým nebudú na povrchu a po okrajoch zlatohnedé.

Po dopečení ich necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme osie hniezda posypať práškovým cukrom.

Kváskové recepty

Máte radi kváskové recepty? Ak sa zaregistrujete na mojej stránke, do mailu vám príde odkaz, na ktorom si môžete ZADARMO stiahnuť môj druhý receptárik Kváskové recepty od Sisters Bakery. V receptáriku nájdete 12 kváskových receptov na sladké a slané pečenie. Ďalšie recepty z tejto kategórie si môžete jednoducho vyhľadať priamo tu na mojej stránke. Stačí, ak si vo filtri zakliknete KVÁSKOVÉ a moja stránka vám načíta všetky moje kváskové recepty.

 

Leave a Reply