mandľová roláda
mandľová roláda
mandľová roláda
Bezmúčna mandľová roláda s citrónovo-tvarohovou plnkou je dobrota, ktorú si môžu dopriať aj bezlepkáči. Je to krehký dezert vyváženej chuti a určite mu nikto nebude vedieť odolať. Pôvodne sme ju chceli zaradiť do našej novej knihy, nevyšlo však už na ňu miesto. Ale je tak dobrá, že by bola škoda nechať si recept len pre...

Bezmúčna mandľová roláda s citrónovo-tvarohovou plnkou je dobrota, ktorú si môžu dopriať aj bezlepkáči. Je to krehký dezert vyváženej chuti a určite mu nikto nebude vedieť odolať. Pôvodne sme ju chceli zaradiť do našej novej knihy, nevyšlo však už na ňu miesto. Ale je tak dobrá, že by bola škoda nechať si recept len pre seba. Preto vám ho dnes prinášame. 

Mandľová roláda s citrónovo-tvarohovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g mletých mandlí
  • 200 g cukru (môže byť aj trstinový)
  • 9 vajec
  • 2 zarovnané ČL kypriaceho prášku
  • Štipka soli

 

 

Na plnku:

  • Kyslý džem na potretie cesta (výborne sa sem hodí náš citrónový lekvár)
  • 400 g jemného tvarohu
  • 200 ml šľahačky
  • 100 g práškového cukru
  • Kôra z 1 citróna
  • 6 plátkov želatíny

 

Ako na to?

  • Mleté mandle premiešame s kypriacim práškom a soľou.
  • Žĺtky vyšľaháme s cukrom do krémova a varechou k nim primiešame mandľovú zmes.
  • Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a opatrne ale dôkladne ich vmiešame do žĺtkov s mandľami.
  • Cesto nalejeme na väčší plech vystlaný papierom na pečenie (asi 35×45 cm) a pečieme ho na 180 stupňoch asi 18-20 minút.
  • Po dopečení ho necháme vychladnúť, nezrolovávame ho, lebo by popraskalo.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme ich aspoň 10 minút napučať.
  • Tvaroh, cukor, citrónovú kôru a šľahačku dáme do misy a spolu ich vymiešame.
  • Z tvarohovej zmesi odoberieme asi 3 PL, dáme ich do kastrólika, pridáme napučanú a vyžmýkanú želatínu a všetko spolu zahrievame a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Neprevárame.
  • Takto pripravenú želatínu vlejeme do veľkej misy s plnkou a dôkladne ju v nej rozmiešame. Plnku dáme do chladničky aspoň na 10-15 minút. Keď začne tuhnúť, je pripravená na nanášanie.
  • Mandľové cesto potrieme citrónovým džemom, nanesieme naň plnku a cesto veľmi opatrne – lebo je krehké – zrolujeme, resp. preložíme do tvaru, ako na našej fotografii. Takto pripravená mandľová roláda teraz poputuje aspoň na hodinu do chladničky, aby plnka riadne stuhla.
  • Roládu podávame posypanú práškovým cukrom.

Leave a Reply