Hruškové frgále sú skvelým kysnutým koláčom, ktoré sa hodia ako odmena ku koncu prázdnin. Ich základom je moje univerzálne sladké kysnuté cesto, ktoré naplníme jedinečnou hruškovou plnkou. Pravé valašské frgále sa plnia hruškovými povidlami -veľmi hustou hruškovou marmeládou, ktorá sa robí zo sušených hrušiek. Ja som ale pripravila verziu z čerstvých hrušiek. Tie nikdy tak nezhustnú ako povidlá zo sušených, ak sme však dostatočne trpezlivý, vieme si aj z čerstvých hrušiek pripraviť dobrú hruškovú plnku.
Hruškové frgále s mrveničkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g hladkej múky (môže byť aj polohrubá alebo kombinácia týchto dvoch)
- 125 g mlieka
- 40 g kryštálového cukru
- 25 g bravčovej masti (môžeme nahradiť maslom)
- 1 žĺtok
- ½ kocky čerstvého droždia (alebo 1/2 balíčka sušeného)
- štipka soli
- 1 ČL strúhanej citrónovej kôry
- ½ ČL vanilky
Hrušová plnka:
- 500-750 g hrušiek
- 50-75 g kyštálového cukru (podľa chuti)
- 4 klinčeky
- 2-3 PL rumu
- Trochu mletej škorice
Posýpka:
3 PL hladkej múky
2 PL práškového cukru
1 PL oleja
A ešte 1 vajce na potieranie.
Táto dávka vystačí na dva väčšie frgále.
Ako na to?
Keďže príprava plnky zaberie asi viac času, začneme ňou. Pol až ¾ kg hrušiek ošúpeme, odstránime jaderníky a hrušky nakrájame na malé kocky. Dáme ich spolu s pol deci vody, cukrom a 4 klinčekami variť. Varíme ich pomaly, občas premiešame. Keď hrušky úplne zmäknú, pridáme k ním rum a za občasného miešania pomaly varíme až do čo najhustejšej konzistencie. Pred ukončením varenia pridáme trochu mletej škorice, premiešame a odstavíme.
Ďalej pokračujeme prípravou kvásku. Do teplého mlieka dáme lyžičku z odmeraného množstva kryštálového cukru a rozdrobíme doň polovicu kocky čerstvého droždia. Rozmiešame, kým sa droždie rozpustí a necháme v teple vzísť kvások. Bude to trvať asi 10-15 minút.
Do misy nasypeme múku, cukor, soľ, citrónovú kôru a vanilku a premiešame. Ďalej začneme pridávať „mokré“ prísady – vaječné žĺtky, masť alebo maslo a napokon prilejeme pripravený kvások. Z týchto prísad vymiesime mäkké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto necháme v prikrytej mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na dva rovnaké kúsky. Každý z nich vytvarujeme do bochníčka a necháme ich – prikryté fóliou – podkysnúť.
Hruškové frgále – plnenie a pečenie
Podkysnuté bochníčky na mierne pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme do tvaru väčšieho ploského kruhu a prenesieme ich na vymastený a múkou vysypaný plech. Dlaňami ešte postláčame cesto až takmer po okraj, aby sme vytvorili v strede kruhu priehlbinu a okraje mierne vystúpia. Na cesto teraz nanesieme pripravenú hruškovú plnku a rovnomerne ju rozotrieme.
Hruškové frgále napokon posypeme posýpkou. Tú si jednoducho pripravíme nasledovne: hladkú múku s cukrom premiešame, pridáme olej a ručne zmes hnietime a drobíme.
Okráje hruškových frgálov potrieme pred pečením rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20-25 minút, kým sa okraje koláčov nesfarbia do zlatohneda.
Vyberieme ich z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Hruškové recepty
Ak máte radi hrušky, okrem ich pojedania sa výborne hodia aj do koláčov. Receptov s hruškami nebýva veľa, ale aj na mojej stránke sa jeden-dva nájdu :-). Ja som vám ich sem povyberala, popozerajte si ich a možno vás inšpirujú na ďalšie vypekanie:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.