karamelová roláda
karamelová roláda
karamelová roláda
karamelová roláda
Kedysi dávnejšie sme pripravovali v jednom nádhernom profesionálnom fotoštúdiu tento recept vo video prevedení. Karamelová roláda, ktorú vám teraz predstavujeme, sa dá právom označiť za slávnostnú. Nádherne dozdobí slávnostný stôl, napríklad na Vianoce. Jej príprava je jednoduchá a výsledok ohúri všetkých, ktorí ju ochutnajú. Vyskúšate ju? Slávnostná karamelová roláda od Sisters Bakery Ingrediencie: Na piškót:...

Kedysi dávnejšie sme pripravovali v jednom nádhernom profesionálnom fotoštúdiu tento recept vo video prevedení. Karamelová roláda, ktorú vám teraz predstavujeme, sa dá právom označiť za slávnostnú. Nádherne dozdobí slávnostný stôl, napríklad na Vianoce. Jej príprava je jednoduchá a výsledok ohúri všetkých, ktorí ju ochutnajú. Vyskúšate ju?

Slávnostná karamelová roláda od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na piškót:

  • 75 g kryštálového cukru
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 25 g masla
  • 4 žĺtky
  • 4 bielky
  • 75 g hladkej múky

Na karamelovú plnku a ozdobenie:

  • 50 g kryštálového cukru
  • 15 g masla
  • 50 ml šľahačky
  • Za hrsť nasekaných vlašských orechov

 

Ako na to?

  1. Na začiatok odporúčame pripraviť si plnku. Samotná roláda sa pečie rýchlo, plnka však potrebuje čas na vychladnutie. Takto sa nám všetko pekne časovo zladí.
  2. Na plnku rozpustíme v malom kastróliku cukor, keď sa začne topiť, pridáme doň maslo a premiešame, napokon vlejeme šľahačku a miešame, kým sa prípadné hrudky nerozpustia. Necháme vychladnúť.
  3. V miske vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom do tuha. V druhej mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do nadýchanej bledej peny.
  4. Do žĺtkovej zmesi pridáme preosiatu múku a zľahka primiešame (ideálne gumenou varechou).
  5. Pridáme vyšľahané bielky a zľahka ich vmiešame do zmesi. Snažíme sa, aby sme v ceste udržali čo najviac vzduchu. Tým docielime, že bude pekne nadýchané a mäkké.
  6. Napokon vmiešame rozpustené maslo.
  7. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme na povrchu a pečieme na 200 stupňoch asi 8-9 minút.
  8. Upečené cesto vyklopíme na utierku poprášenú práškovým cukrom a ešte teplé ho zrolujeme pomocou utierky a necháme pár minút chladnúť.
  9. Roládu rozrolujeme, potrieme ¾ karamelu, opäť ju zrolujeme a povrch potrieme zvyšným karamelom a posypeme nasekanými vlašskými orechmi.

Ak patríte medzi milovníkov rolád, ešte neodchádzajte, pozrite sa aj na naše ďalšie rolované výtvory, možno vás niektorý recept zaujme:

Tekvicová roláda s plnkou z čerstvého syra

Maková roláda so slivkovým lekvárom

Jednoduchá piškótová roláda

Banánová roláda s maslovým krémom

Leave a Reply