Škoricová babka – no nie je to milý názov pre kysnutý koláč? Na internete sa dočítate dosť veľa o tomto koláči, vraj má poľsko – židovský pôvod. Zatiaľ čo vo východnej Európe ho pečú v bábovkovej forme, v židovskej kultúre ho zvyknú piecť vo forme zapleteného vrkoča. Tak sme ho pripravili aj my dnes, inšpirovali sme sa pečivom, ktoré jedna z nás ochutnala na výlete v Izraeli. Zaujíma vás, ako dosiahnete krásne mramorové tvarovanie koláčika? V recepte nájdete podrobný návod ako na to.
Škoricová babka od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 120 g mlieka
- 80 g masla alebo rastlinného tuku
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 vajce a 1 žĺtok
- 1 balenie sušeného droždia
Na plnku:
- 200 g kryštálového cukru
- 50 g roztopeného masla
- 2 PL kakaového prášku
- 2 ČL mletej škorice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce na potieranie
Ako na to?
- V mise zmiešame sypké prísady na cesto, potom pridáme vajce, žĺtok, vlažné mlieko a maslo a vymiesime cesto, ktoré bude hladké, pružné a bude sa odliepať od okrajov misy. Krátko ho ešte ručne premiesime na pomúčenej doske a potom ho vrátime späť do misy, aby prikryté plastovou fóliou mohlo vykysnúť na dvojnásobok objemu.
- Ako dosiahneme nádherné mramorovanie farieb? Postupujeme podľa nasledovného návodu: Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký obdĺžnik (veľký asi 30 x 40 cm). Povrch cesta potrieme 50 g rozpusteného masla na plnku, posypeme zmesou kakaa, vanilky a škorice a nahusto cesto zrolujeme do rolády. Pracujeme pomaly, aby sme docielili skutočne pevné zavinutie rolády. O to krajší výsledok v závere dosiahneme.
- Zrolované cesto v polovici ohneme a oba pramene cesta zvinieme ako vrkoč. Takto pripravené cesto vložíme do vymastenej podlhovastej formy, prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť aspoň pol hodinu až hodinu.
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Nakysnutý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 20 minút. Koláč bude na povrchu rýchlejšie hnednúť, preto ho po 20 minútach prikryjeme alobalom a dopekáme ho ešte ďalších asi 20 minút.
- Necháme úplne vychladnúť, až potom kysnutú škoricovú babku nakrájame.
Veľkonočné recepty
Škoricová babka je skvelý koláč ku káve alebo k čaju. Môžete si ju vychutnať na raňajky, alebo vziať so sebou do práce. A veríme, že aj na Veľkú noc sa ňou hosťom zavďačíte. Spomínajúc Veľkú noc, máme pre vás zopár ďalších receptov, ktoré by ste mohli vyskúšať:
Veľkonočný mazanec s mandľovými lupienkami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.