Metrový koláč asi poznáte, však? V skutočnosti meter nedosahuje, ale napriek tomu patrí k najdlhším koláčom, čo zvykneme piecť. V našej rodine sa piekol vždy v nejaký sviatočný deň, na Veľkú noc alebo na oslavy, nevidíme však dôvod, prečo by sme si ho nemohli upiecť kedykoľvek dostaneme chuť na dobrý nadýchaný koláč, kde sa strieda vanilková a kakaová vrstva cesta a našľahaný krém s rumovou chuťou. Nech sa páči, pečte podľa nášho receptu.
Metrový koláč s lahodnou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie na cesto:
6 vajec
260 g práškového cukru
260 g hladkej múky
10 PL oleja
10 PL vody
1/2 kypriaceho prášku
2 PL kakaa
Na plnku:
1 Zlatý klas
250 g masla
100 g práškového cukru
rum podľa chuti, asi 3-4 PL
Ako na to?
- Práškový cukor si vyšľaháme so žĺtkami, pridávame postupne ostatne suroviny okrem kakaa.
- Nakoniec vmiešame sneh z vyšľahaných bielok.
- Cesto si rozdelíme na 2 polovice, do jednej vmiešame 2 pol. lyžice kakaa. Formy na srnčí chrbát si vymastíme a vysypeme múkou, do jednej nalejeme biele cesto, do druhej kakaové.
- Pečieme na 180 stupňoch asi 30-40 minút, cesto si skotrolujeme špajlou. Keď sú obidva korpusy upečené, vyklopíme ich z foriem a necháme vychladnúť.
- Na plnku si z pol litra mlieka uvaríme pudding, cukor si vymiešame s maslom a vmiešame do vychladnutého pudingu. Pridáme rum a opäť vymiešame.
- Obidva korpusy si nakrájame na rovnaké asi 1 cm plátky a spájame ich striedavo biely – hnedý plat krémom. Krémom potrieme aj celý koláč zhora.
- Nad parou si roztopíme čokoládu a polejeme ňou zákusok, necháme stuhnúť.
- Koláč krájame do šikma, aby sa nám vytvoril streidavý, bielo-hnedý vzor.
Pre všetkých, ktorí majú radi krémové koláče a rezy, tu je zbierka toho najlepšieho z nášho receptára:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.