Tento recept máme v našom archíve už dlhšie. Prvýkrát sme ho piekli koncom roka 2016 a už po prvom ochutnaní sme vedeli, že tieto čokoládové koláčiky alebo keksíky si zaslúžia trochu pozornosti. Sú veľmi veľmi čokoládové. Samotné cesto, potom plnka a nakoniec sú ešte obliate bohatou vrstvou čokolády. A aby ešte krajšie chrumkali, posypali sme...

Tento recept máme v našom archíve už dlhšie. Prvýkrát sme ho piekli koncom roka 2016 a už po prvom ochutnaní sme vedeli, že tieto čokoládové koláčiky alebo keksíky si zaslúžia trochu pozornosti. Sú veľmi veľmi čokoládové. Samotné cesto, potom plnka a nakoniec sú ešte obliate bohatou vrstvou čokolády. A aby ešte krajšie chrumkali, posypali sme ich opraženými arašidmi. Toto je proste neodolateľná kombinácia. 

Čokoládové koláčiky s krémom a arašidmi

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 115 g mäkkého masla
  • 115 g kryštálového cukru
  • 1 celé vajce
  • 30 g holandského kakaa (nesladeného)
  • 200 g hladkej múky
  • Štipka soli

 

Na plnku:

  • 115 g masla
  • 125 g práškového cukru
  • 1 PL holandského kakaa

(na plnku môžete spraviť aj obyčajnú ganache, do 150 ml horúcej šľahačky roztopíme asi 150 g čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a potom vyšľaháme a naplníme tým koláčiky)

 

Na polevu:

200 g horkej čokolády

1 PL rastlinného oleja neutrálnej chuti

za hrsť opražených a posekaných arašidov bez soli

 

Ako na to?

 

  • V mise vyšľaháme maslo a kryštálový cukor do peny.
  • Pridáme celé vajce a pokračujeme v šľahaní.
  • Kakao, múku a soľ preosejeme a pridáme po lyžiciach do vaječnej zmesi. Vznikne nám lepkavé cesto, ktoré zabalíme do dvoch hárkov potravinovej fólie, vyvaľkáme ho na plát hrubý asi pol cm a tento plát dáme do chlaničky riadne vychladiť a stuhnúť, ideálne na pol hodinu do mrazničky.
  • Stuhnuté cesto vyberieme, rýchlo ho nakrájame na obdĺžniky asi 2×5 cm a ak sú príliš mäkké, odporúčame ich opäť zachladiť alebo primraziť.
  • Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 160 stupňoch teplovzdušného režimu asi 12 minút.
  • Upečené keksíky necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme plnku.
  • Mixérom vymiešame najprv čisté maslo do jemného krému. Potom pridáme práškový cukor a pokračujeme v miešaní, kým sa nám nerobí nadýchaná pena. Nakoniec vmiešame lyžicu kakaa.
  • Krémom plníme vždy po dva čokoládové koláčiky, ktoré opäť pošleme do chladničky odpočívať a stuhnúť.
  • Na polevu roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli s lyžicou oleja. Koláčiky položíme na vidličku a ponárame do polevy. Polevu ncháme odkvapkať a koláčiky položíme na nejakú podložku. Ešte nestuhnutú polevu posypeme opraženými a nasekanými arašidmi.

Ak ste milovníkmi čokolády, potom ešte neodchádzajte a pokochajte sa ďalšími receptami: Čučoriedka

 

Plnené čokoládové trubičky s pralinkovým krémom

Sacherova torta

Čokoládovo banánový koláč s karamelizovanými banánmi

Čokoládové rezy s mätou

 

Leave a Reply