Tento recept máme v našom archíve už dlhšie. Prvýkrát sme ho piekli koncom roka 2016 a už po prvom ochutnaní sme vedeli, že tieto čokoládové koláčiky alebo keksíky si zaslúžia trochu pozornosti. Sú veľmi veľmi čokoládové. Samotné cesto, potom plnka a nakoniec sú ešte obliate bohatou vrstvou čokolády. A aby ešte krajšie chrumkali, posypali sme ich opraženými arašidmi. Toto je proste neodolateľná kombinácia.
Čokoládové koláčiky s krémom a arašidmi
Ingrediencie:
Na cesto:
- 115 g mäkkého masla
- 115 g kryštálového cukru
- 1 celé vajce
- 30 g holandského kakaa (nesladeného)
- 200 g hladkej múky
- Štipka soli
Na plnku:
- 115 g masla
- 125 g práškového cukru
- 1 PL holandského kakaa
(na plnku môžete spraviť aj obyčajnú ganache, do 150 ml horúcej šľahačky roztopíme asi 150 g čokolády, premiešame, necháme vychladnúť a potom vyšľaháme a naplníme tým koláčiky)
Na polevu:
200 g horkej čokolády
1 PL rastlinného oleja neutrálnej chuti
za hrsť opražených a posekaných arašidov bez soli
Ako na to?
- V mise vyšľaháme maslo a kryštálový cukor do peny.
- Pridáme celé vajce a pokračujeme v šľahaní.
- Kakao, múku a soľ preosejeme a pridáme po lyžiciach do vaječnej zmesi. Vznikne nám lepkavé cesto, ktoré zabalíme do dvoch hárkov potravinovej fólie, vyvaľkáme ho na plát hrubý asi pol cm a tento plát dáme do chlaničky riadne vychladiť a stuhnúť, ideálne na pol hodinu do mrazničky.
- Stuhnuté cesto vyberieme, rýchlo ho nakrájame na obdĺžniky asi 2×5 cm a ak sú príliš mäkké, odporúčame ich opäť zachladiť alebo primraziť.
- Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 160 stupňoch teplovzdušného režimu asi 12 minút.
- Upečené keksíky necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme plnku.
- Mixérom vymiešame najprv čisté maslo do jemného krému. Potom pridáme práškový cukor a pokračujeme v miešaní, kým sa nám nerobí nadýchaná pena. Nakoniec vmiešame lyžicu kakaa.
- Krémom plníme vždy po dva čokoládové koláčiky, ktoré opäť pošleme do chladničky odpočívať a stuhnúť.
- Na polevu roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli s lyžicou oleja. Koláčiky položíme na vidličku a ponárame do polevy. Polevu ncháme odkvapkať a koláčiky položíme na nejakú podložku. Ešte nestuhnutú polevu posypeme opraženými a nasekanými arašidmi.
Ak ste milovníkmi čokolády, potom ešte neodchádzajte a pokochajte sa ďalšími receptami: Čučoriedka
Plnené čokoládové trubičky s pralinkovým krémom
Čokoládovo banánový koláč s karamelizovanými banánmi
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.