Už ste niekedy jedli škoricový chlieb? Je to nie celkom zvyčajná kombinácia, ale rozhodne nie je zlá. Predstavte si chutný slaný chlieb s chrumkavou kôrkou, nadýchanou striedkou a kde-tu brusnica a celú chuť dokresľuje škorica. Ja osobne milujem sladko-slané chuťové kombinácie, napríklad slané praclíky v čokoláde a preto ma aj tento recept kompletne dostal. Chlebík sme skúšali jesť natretý maslom, doplnený aj o plátky tvrdého syra a bola to delikatesa. Ak chcete aj vy vyskúšať upiecť niečo nové, určite vyskúšajte tento škoricový chlieb.
Škoricový chlieb od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na polish:
- 100 g hladkej chlebovej múky
- 100 g celozrnnej ražnej múky
- 200 g vody
- 2 g instantného droždia
Na cesto:
- Polish z predošlého dňa
- 300 g hladkej chlebovej múky
- 100 ml vody
- Dve hrste sušených hrozienok (môžeme skombinovať aj so sušenými brusnicami)
- 1 kopcovitá ČL soli
- 1 ČL sušeného droždia
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL medu
- 1 vajce
- 1 ČL mletej škorice
Príprava chleba
Ako na to?
- Celý postup si rozdelíme na etapy. V prvej etape si pripravíme polish. Je to základ na cesto, nazvime ho „predkvások“, ktorý bude mať dostatok času, aby sa droždie aktivovalo a do zmesi sa dostal dostatok „bubliniek“. Vďaka polishu bude mať výsledný chlieb nezameniteľnú chuť, ktorú rýchlou prípravou nedosiahneme.
- Odporúčame polish zarobiť z uvedených prísad večer, dať ho do misy, prikryť fóliou a nechať cez noc až do nasledujúceho dňa popoludní v chladničke pomaly kysnúť. Hrozienka a brusnice dopredu namočíme do vody (ideálne cez noc, najmenej však hodinu).
- Na druhý deň dáme do misy všetky prísady na cesto okrem sušeného ovocia. Cesto miesime mixérom aspoň 10 minút, potom pridáme vyžmýkané sušené ovocie a ešte krátko miesime, aby sa hrozienka a brusnice zapracovali do cesta.
- Vymiesené cesto zľahka potrieme olejom a necháme prikryté v mise kysnúť pol hodinu.
- Po pol hodine cesto na doske poprekladáme (z cesta vytvarujeme obdĺžnik, ten zložíme na tretiny zhora do stredu a zdola do stredu, potom sprava do stredu a zľava do stredu). Opäť necháme pol hodinu podkysnúť. Prekladanie ešte zopakujeme ešte 1-2 razy. Potom z cesta vyformujeme bochník, položíme ho na plech s papierom na pečenie a necháme ho prikrytý ešte aspoň hodinu podkysnúť.
- Cesto je správne vykysnuté vtedy, keď doň pichneme prstom a v ceste ostane dierka, ktorá sa nevráti späť.
- Pred pečením môžeme povrch bochníka narezať alebo pomocou špagáta ozdobiť (spraviť ryhy, ktoré sa pretínajú v strede (vytvoríme tak osemcípu hviezdu).
- Pečieme v rozohriatej rúre na 210 stupňoch asi 40-45 minút. Keď sa nám zdá, že cesto na povrchu rýchlo hnedne, môžeme po 25 minútach stíšiť teplotu na 180 stupňov.
- Chlieb po dopečení necháme úplne vychadnúť.
- Výborne chutí s maslom a džemom, ale aj s maslom a syrom výraznej chuti.
Nezvyčajné chleby a pečivá
Okrem klasických chlebov, rožkov a pečív sa raz za čas človeku zažiada ochutnať a vyskúšať niečo nové. Sme na tom podobne. A preto máme pre vás zbierku receptov, ktoré možno nebudete vypekať denne, ale raz za čas po nich siahnete. Upečte si náš škoricový chlieb alebo sa pozrite na ďalšie nápady:
Tekvicové pečivo v tvare tekvičiek
Chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou
Slané osie hniezda s oškvarkovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.