Poznáte dalmánky? Sú to ražné žemličky podlhovastého tvaru a my máme pre vás hneď dve verzie receptu na toto pečivo. Jedna je klasická, drožďová, druhá je kvásková. Výsledkom oboch bude pečivo, ktoré bude mať chrumkavú kôrku a pravidelnú hustejšiu striedku. Upečte si ich a vychutnajte tak ako my, natreté maslom a posypané mladou pažítkou.  Dalmánky...

Poznáte dalmánky? Sú to ražné žemličky podlhovastého tvaru a my máme pre vás hneď dve verzie receptu na toto pečivo. Jedna je klasická, drožďová, druhá je kvásková. Výsledkom oboch bude pečivo, ktoré bude mať chrumkavú kôrku a pravidelnú hustejšiu striedku. Upečte si ich a vychutnajte tak ako my, natreté maslom a posypané mladou pažítkou. 

Dalmánky – ražné chrumkavé žemličky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Drožďové:

  • 400 g ražnej hladkej múky
  • 100 g pšeničnej hladkej múky
  • 180 ml vody
  • 180 ml mlieka
  • 80 g varených potlačených zemiakov (alebo pyré)
  • Kocka čerstvého droždia
  • 2 ČL soli
  • Rasca na posypanie

 

Kváskové:

  • 400 g ražnej hladkej múky
  • 200 g pšeničnej hladkej múky
  • 180 ml vody
  • 180 ml mlieka
  • 80 g varených potlačených zemiakov (alebo pyré)
  • 200 g rozkvasu (Pripravíme si ho deň vopred zmiešaním 100 g ražnej hladkej múky, 100 ml vody a 1 kopcovitej PL materského kvásku. Z tohto množstva potom navážime potrebných 200 g.)
  • 2 ČL soli
  • Rasca na posypanie

 

Ako na to?

  • Na drožďové dalmánky rozmrvíme droždie do teplého mlieka, pridáme lyžicu múky, premiešame a necháme spraviť kvások. Potom kvások zmiešame s ostatnými prísadami okrem rasce a vymiesime cesto, ktoré bude na pohľad trochu lepkavé, ale na pomúčenej doske ho ešte vymiesime a necháme prikryté podkysnúť.
  • Na kváskové rovno zmiešame všetky prísady (so správne nakvaseným rozkvasom) a rovnako ako pri drožďovej verzii vymiesime cesto.
  • Vzhľadom na to, že dominantnou ingredienciou je ražná múka, s cestom sa trochu ťažšie pracuje, lebo je lepkavejšie a zároveň aj pomalšie kysne a nenakysne na taký objem, ako sme zvyknutí pri pšeničnej múke.
  • Nakysnuté cesto potom rozdelíme na pomúčenej doske na 20 kúskov (prípadne menej, ak chceme väčšie pečivká), premiesime ich, vytvarujeme bochníčky a prikryté čistou utierkou ich necháme ešte asi hodinu (kváskové budú potrebovať dlhší čas na podkysnutie) podkysnúť.
  • Rúru rozohrejeme na 200 stupňov.
  • Podkysnuté žemličky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Z bochníčkov vytvarujeme elipsovité tvary a cez stred ich narežeme žiletkou. Potrieme ich slanou vodou a posypeme rascou.
  • Pečieme ich asi 20-23 minút.

Domáce je domáce

My sme už dlhšie veľkými fanynkami domáceho pečiva, ako sú napríklad dnešné dalmánky. Už len jeho príprava má svoje kúzlo, potom nezabúdajme na vône, ktoré sa roznesú po dome, keď pečieme domáci chlebík alebo pečivo a nakoniec ten chrumkavý zvuk pri prvom zahryznutí. Na našej stránke alebo v našej knihe vám ponúkame veľa rôznych receptov na chleby, rožky, žemličky v sladkom alebo slanom prevedení. Dnes vyberáme pre vás na inšpiráciu tieto:

Kysnuté medové pečivká pre deti

Kysnuté zemiakové žemle

Chrumkavé žemličky z kvásku

Bavorské praclíky a camembertová nátierka  – – – –  ZAREGISTRUJTE SA na našej stránke a odomnknite si tento recept.

Nadýchaná brioška

Domáce bagle

Leave a Reply