My síce bezlepkáčky nie sme, ale možno už viete, že sa pracovne pohybujeme aj vo svete bez lepku a často testujeme práve takéto recepty. Tento konkrétny máme už veľmi dávno. Raz ma v práci ponúkla kolegynka Ivanka (zdavím, cica :-)) voňavými a mäkkými medovníčkami, zdobenými len orieškami. Chutili veľmi dobre, ale nevedela som identifikovať, čo im dodáva špecifickú, pre mňa zatiaľ nepoznanú chuť. A bola to práve kukuričná múka. Tak som si rovno pýtala recept a medovníčky som upiekla pre rodinu. Zožali veľký úspech. Preto ich teraz ponúkame aj vám.
Bezlepkové medovníky z kukuričnej múky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 400 g bezlepkovej múky (kombinovali sme 250 g kukuričnej extra jemnej a 150 g ryžovej hladkej) – pre celiatikov odporúčame značku Novalim. Jednak preto, lebo ich jednoruhovky sú kvalitne najemnop pomleté a jednak preto, že v ich závode sa nespracováva nič, čo by obsahovalo lepok, čiže máte 100 percentnú istotu bezlepkovosti.
- 150 g práškového cukru
- 60 g rastlinného tuku do cesta alebo masla
- 2 celé vajcia
- 100 g medu
- 1 ČL mletých klinčekov
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL sódy bikarbóny
- Orechy, slnečnicové semiačka na ozdobenie
Ako na to?
- V mise premiešame suché ingrediencie (múku, cukor, sódu bikarbónu, škoricu a klinčeky).
- Pridáme zmäknutý tuk alebo maslo, med a rozšľahané vajcia a vypracujeme tuhé cesto. Ak sa lepí, namúčime si ryžovou múkou ruky, do cesta sa snažíme nepridávať múku, aby medovníčky nestuhli.
- Vypracované cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ideálne cez noc v chladničke. Tento krok odporúčame dodržať, akékoľvek medovo korenisté cesto potrebuje určitý čas na to, aby chuť správne vyzrela a aby potom pri pečení kypridlá dobre splnili svoju funkciu.
- Na druhý deň ho na pomúčenej doske vyvaľkáme, vykrajujeme medovníčky rôznych tvarov a ozdobíme ich orechom alebo semiačkami. Môžeme potrieť rozmiešaným vajíčkom, resp.žĺtkom s trochou vody.
- Pečieme ich v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 10 minút. Čas aj dĺžka pečenia závisí od veľkosti a hrúbky medovníkov. My sme robili menšie medovníčky o hrúbke asi pol cm.
Ak hľadáte bezlepkové dobroty, aj na našej stránke nájdete zopár overených receptov (z jednodruhových múk):
Bezlepková pohánková torta s brusnicami
Čokoládový koláč z ryžovej múky
Bezlepkové lieskovcové koláčiky s čokoládou
Koláč bez múky z červenej repy
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.