Celozrnný chlieb na toastovanie s medom a vločkami
celozrnný chlieb
celozrnný chlieb
celozrnný chlieb
Naše deti milujú toasty. Preto som im začala piecť tento celozrnný chlieb na toastovanie. Viem, čo je v ňom a spokojné sú aj deti, pretože im veľmi chutí. Vďaka medu je jemne nasladlý, ale zároveň sa hodí aj na slané použitie. Mäkký, nadýchaný, správne namiešaný – presne taký, aký by mal byť dobrý raňajkový chlebík...

Naše deti milujú toasty. Preto som im začala piecť tento celozrnný chlieb na toastovanie. Viem, čo je v ňom a spokojné sú aj deti, pretože im veľmi chutí. Vďaka medu je jemne nasladlý, ale zároveň sa hodí aj na slané použitie. Mäkký, nadýchaný, správne namiešaný – presne taký, aký by mal byť dobrý raňajkový chlebík pre celú rodinu. Výborne chutí na sladko aj na slano, čerstvý alebo aj chrumkavý, otoastovaný. 

Celozrnný chlieb na toastovanie s medom a vločkami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 150 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 250 ml vody
  • 75 g ovsených vločiek plus ešte za hrsť na posypanie
  • 50 g medu (2 PL)
  • 3 PL oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 vajce na potretie

 

Ako na to?

  • V teplej vode rozpustíme droždie a necháme ho postáť 10 minút.
  • Potom pridáme med, soľ, olej a vločky a premiešame.
  • Na túto zmes prisypeme zmes celozrnnej a pšeničnej bielej múky a začneme miesiť.
  • Vymiesime hladké pružné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto potrieme olejom a necháme ho prikryté fóliou kysnúť pri izbovej teplote, až kým zdvojnásobí svoj objem.
  • Správne vykysnuté cesto sa správa tak, že keď doň pichneme prstom, ostane jamka a cesto sa nevracia späť.
  • Vykysnuté cesto roztiahneme na obdĺžnik, ktorý má kratšiu stranu rovnako dlhú ako je forma na pečenie. Cesto potom natesno zrolujeme, dobre pospájame švy, aby sa nerozchádzalo a švom naspodok ho vložíme do vymastenej formy na chlebík.
  • Prikryjeme fóliou a opäť necháme kysnúť, kým chlieb viditeľne nenarastie nad okraj formy.
  • Znovu môžeme prstom odskúšať, či je cesto dobre podkysnuté.
  • Takto pripravený chlieb potrieme rozšľahaným vajíčkom, v strede narežeme žiletkou, narezávatkom alebo ostrým nožom a posypeme ovsenými vločkami.
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút. Povrch chleba sa počas pečenia skôr upečie vďaka vajíčkovému náteru, preto odporúčame po 30 minútach chlieb prikryť alobalom a potom ďalej dopekať.
  • Upečený chlieb necháme po vybratí z rúry ešte asi 10 minút vo forme, potom ho vyklopíme na mriežku a necháme hu úplne vychladnúť, až potom ho narežeme.
  • Celozrnný chlieb na toastovanie sa výborne hodí na hrianky, na sladko či slano.

Domáce je domáce

Aj vy to tak vidíte? Chlieb či pečivo kupujeme v obchode už len výnimočne. Zvykli sme si na domáce. Kváskové alebo drožďové, na čo práve máme chuť a čas. Najnovšie sme si obľúbili tento celozrnný chlieb na toastovanie s medom a vločkami. Na našej stránke však nájdete veľký výber domácich chlebíkov a pečiva. Pre začiatočníkov aj pre pokročilých. Stačí, ak si prelistujete náš receptár alebo sa inšpirujete výberom pečiva a chlebov nižšie.

Ak radi pečiete domáce chleby a pečivo, či kváskujete, dávame vám do pozornosti aj našu knihu Takmer zabudnuté recepty. Domácemu pečivu a chlebom sme v nej venovali celú jednu kapitolu. Vďaka našim receptom v knihe si budete vedieť napiecť čerstvé domáce rožky s rascou, makové lupačky, chlieb bez miesenia, vianočkové žemličky, domáce ražné bosniaky, cesnakové uzle a ďalšie pečivá. Ak si knihu objednáte hneď teraz, možno sa vám ujde kimitovaná verzia spolu s receptárikom Kváskové recepty, ktorý pribaľujeme ku knihe zadarmo, až do vyčerpania zásob.

Objednajte si našu knihu Takmer zabudnuté recepty ešte dnes – pre seba alebo ňou potešte niekoho blízkeho, kto rád pečie.

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

Inšpirácie na domáce chleby a pečivá

Vianočka najlešia akú sme jedli

Domáce croissanty

Americké pečivo – bagle

Chrumkavé žemličky z kváskuNÁŠ TOP RECEPT

Rustikálne žemle kysnúce cez noc

Bavorské praclíky

Dalmánky – ražné chrumkavé žemličky

Škoricový chlieb s brusnicami

Leave a Reply