My to stále hovoríme. Človek vyskúša sto receptov, kadejaké novinky, výstrelky, módne veci, ale napokon sa aj tak rád vráti ku klasike. Takou klasikou sú pre nás vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta. Ak ste sa doteraz neodvážili na odpaľované koláčiky, skúste to. Nie je to tak ťažké, ako mýty hovoria. Odpaľované cesto si pripravíte celkom rýchlo a ak budete dodržiavať recept a inštrukcie o pečení, nemáte sa čoho báť. Klasika je klasika a na vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta nikto nepovie nie.
Vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 ml vody
- 150 g masla (môžete nahradiť aj rastlinným tukom, napr.kokosovým)
- 150 g hladkej múky
- 4 vajcia
- Pol ČL soli
Na plnku:
- ½ l mlieka
- 1 Zlatý Klas
- 1 zarovnaná PL kukuričného škrobu
- 2 ČL vanilky
- 180 g masla
- 150 g práškového cukru
- 2 PL rumu
- Práškový cukor na posypanie
Ako na to?
- Do hrnca dáme variť vodu, soľ a tuk, kým sa tuk nerozpustí a zmes nezačne vrieť.
- Vriacu zmes dáme bokom z ohňa a prisypeme múku. Varechou hneď miešame, až sa nám vytvorí kašovitá zmes, ktorú vrátime späť na sporák a za stáleho energického miešania krátko povaríme, kým sa nám cesto „neodpaľuje“ od dna hrnca, t.j., keď zamiešate kašu varechou, ostane vám brázda a vy vidíte dno hrnca.
- Odstavíme a necháme úplne vychladnúť, počas chladnutia občas premiešame, lebo tuk sa môže začať oddeľovať od cesta.
- Do vychladnutej zmesi po jednom zašľaháme mixérom vajcia. Vznikne nám trochu lepkavá, ale hladšia zmes.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie zdobiacim vreckom nanášame venčeky. Pokropíme ich vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na 10 minút. Po 10 minútach pootvoríme dvere rúry a strčíme medzi ne rúčku z varechy a venčky pečieme ˇpri pootvorených dvierkach ďalších 20-23 minút.
- Upečené venčeky necháme úplne vychladnúť, potom ich prerežeme pozdĺžne na polovicu a plníme krémom.
- Na krém si zmiešame škrob a Zlatý klas asi s 200 ml mlieka. Zvyšné mlieko dáme variť spolu s vanilkou.
- Do vriaceho mlieka nalejeme pudingovú zmes a varíme do zhustnutia.
- Mäkké maslo vymiešame s práškovým cukrom do hladkého nadýchaného krému a po lyžiciach pridávame a primiešavame vychladnutý puding a rum.
- Hotové venčeky z odpaľovaného cesta posypeme práškovým cukrom. Ak ich náhodou hneď všetky nezjete, v chladničke vydržia asi 3-4 dni.
Z odpaľovaného cesta sa dá upiecť všeličo. Sladké aj slané. V našom archíve máme zatiaľ len sladké dobroty, tak sa inšpirujte:
Karamelové veterníky ako z cukrárne
Odpaľované koláčiky s kokosovou plnkou (aj bezlepková verzia)
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.