čerešňový koláč s mandľami
čerešňový koláč s mandľami
čerešňový koláč s mandľami
čerešňový koláč s mandľami
Čerešňový koláč, ktorý vám dnes predstavujeme, si môžu podľa nášho receptu upiecť všetci. Lepkáči aj bezlepkáči. Prečo? Lebo do cesta nejde múka. Základ hmoty tvoria mleté mandle kombinované so strúhankou. Ak klasickú strúhanku vymeníte za bezlepkovú, budú si môcť na koláči pochutnať aj celiatici. Čerešne do koláča môžete použiť aj mrazené alebo ich nahradiť višňami....

Čerešňový koláč, ktorý vám dnes predstavujeme, si môžu podľa nášho receptu upiecť všetci. Lepkáči aj bezlepkáči. Prečo? Lebo do cesta nejde múka. Základ hmoty tvoria mleté mandle kombinované so strúhankou. Ak klasickú strúhanku vymeníte za bezlepkovú, budú si môcť na koláči pochutnať aj celiatici. Čerešne do koláča môžete použiť aj mrazené alebo ich nahradiť višňami. V oboch prípadoch bude koláčik skvelý.

Čerešňový koláč s mandľami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 50 g mletých mandlí (aj so šupkou)
  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g strúhanky najemno preosiatej (pre bezlepkovú verziu použite bezlepkovú strúhanku, napr.Novalim)
  • 8 vajec (1 bielok odložíme bokom na polevu)
  • ½ ČL mletých klinčekov
  • 1 ČL mletej škorice
  • Pol kila odkôstkovaných čerešní (môžu byť aj višne)

Na polevu:

  • 200 g práškového cukru
  • 1 odložený bielok
  • Šťava z čerešní alebo višní
  • Zopár čerešní alebo višní na ozdobenie

Ako na to?

  • Zmäknuté maslo šľaháme s práškovým cukrom do krémova. Po jednom pridávame žĺtky a riadne ich zapracujeme do maslového krému.
  • Odkôstkované čerešne osušíme kuchynskou papierovou utierkou a vmiešame ich do vaječnej zmesi.
  • Ďalej primiešame mleté mandle a strúhanku, mletú škoricu a klinčeky.
  • Zo 7 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý gumenou varechou zľahka alebo dôkladne vmiešame do cesta.
  • Cesto dáme do tortovej formy (premier 24 cm), uhladíme povrch a dáme piecť. Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch 15 minút. Potom teplotu pečenia znížime na 170 stupňov a dopekáme tortu ďalších 30 minút.
  • Medzitým si pripravíme polevu. Preosiaty práškový cukor a bielok šľaháme do polotuha, potom pridáme asi 3-4 lyžice šťavy z čerstvých čerešní alebo višní na zafarbenie a ešte chvíľu šľaháme.
  • Ružovú polevu natrieme na koláč, ktorý sme práve vybrali z rúry a necháme ju zaschnúť.
  • Ak použijeme v recepte bezlepkovú strúhanku, koláč bude vhodný aj pre celiatikov.

Čerešňový koláč a jeho rodina

Vždy, keď dozrejú čerešne na našom strome, je ich toľko veľa, že aj keď ich porozdávame susedom, veľa nám ostáva. Vtedy prebytky zmrazím (mám taký trik, že odkôstkované čerešne naukladám na plech, zmrazím ich vlastne po jednom a až zmrazené ich nasypem do sáčku) a mám tak zásoby na zimu alebo proste na obdobie roka, kedy čerešne nie sú.

Ak to robíte podobne alebo ste len dostali chuť na dobrý čerešňový koláčik, pozývame vás prelistovať si naše čerešňové recepty:

Mrežovník s čerešňovou plnkou

Čerešňová torta pre náročných

Čerešňový koláč na perníkovom korpuse

Cisárska kysnutá bábovka s čerešňami

 

Leave a Reply