Čerešňová torta
Čerešňová torta
Čerešňová torta
Čerešňová torta

Čerešňová torta je veľmi prácna a je dôležité dobre si zorganizovať postup, aby ste mohli v správny čas skladať jej jednotlivé vrstvy. Preto ju oprávnene nazývame pre náročných. Nedá vám nič zadarmo, ale výsledok je tzv. „wow“ efekt. Ak ju pečiete pre niekoho, koho veľmi ľúbite, tak vám času a energie vynaloženej na túto tortu určite nebude ľúto. U nás na dvore dozrievajú čerešne v júni. Hlavná oberačka je práve v deň Adamovych narodenín a preto už tradične oslavujeme s čerešňovou tortou. Každý rok inou a vždy trochu náročnou. Príprava tejto vám zaberie jedno dopoludnie a pred podávaním musí odpočívať aspoň 4 hodiny v chladničke. Na túto tortu sme použili formu s priemerom 25 cm, výsledná výška bola asi 10 cm.

Čerešňová torta pre náročných od Sisters Bakery

Vrstvy:

  1. Linecké mandľové dno
  2. Tenká spojovacia medzivrstva: Čerešňové želé s bielou čokoládou
  3. Šľahaný čokoládový korpus
  4. Čerešňové želé
  5. Medzivrstva z odpadov z lineckého cesta a čokolády
  6. Paréžsky krém z horkej čokolády
  7. Čerešňová mousse
  8. Lesklá kakaová poleva

 Ingrediencie:

 1. Linecké mandľové dno:

  • 150 g hladkej múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • Pol balíčka kypriaceho prášku
  • (plus 50 g roztopenej čokolády na medzivrstvu)

 2. Čerešňové želé:

  • 500 g odkôstkovaných čerešní
  • 3 PL hnedého kyštálového cukru
  • Šťava z 1 citróna alebo limety
  • 1 PL kukuričného škrobu a 2 PL vody
  • (plus 50 g bielej čokolády na medzivrstvu)

3.Čokoládový korpus:

  • 65 g masla
  • 55 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 65 g horkej čokolády
  • 65 g preosiatej hladkej múky
  • 3 biely
  1. Čerešňová mousse:
  • 500 g odkôstkovaných čerešní
  • 4 plátky želatíny
  • 3 bielky
  • 3 kopcovité PL kryštálového cukru
  • 250 ml šľahačky
  1. Parížsky krém:
  • 250 g horkej čokolády
  • 400 ml šľahačky
  1. Kakaová poleva:
  • 150 ml vody
  • 150 ml šľahačky
  • 3 kopcovité PL kakaového prášku
  • 3 kopcovité PL práškového cukru
  • 4 plátky želatíny

Postup:

  • Večer vopred si zarobíme na linecké cesto, ktoré musí odpočívať cez noc v chladničke. Všetky prísady zmiešame, vypracujeme cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme do rána v chladničke.
  • Ráno si najprv pripravíme parížsky krém, ktorý potrebuje riadne vychladnúť. Šľahačku privedieme do varu, zalejeme ňou čokoládu, rozmiešame, aby sa čokoláda roztopila a necháme riadne vychladnúť v chladničke.
  • Do hrnca dáme odkôstkované čerešne, cukor a citrónovú šťavu a varíme na strednom ohni do úplného zmäknutia asi 15-20 minút.
  • Medzitým si dáme piecť dno torty z lineckého cesta. Cesto rozvaľkáme na hrúbku pol cm a pečieme na plechu s papierom na pečenie na 180 stupňov asi 10-12 minút, kým sa nezačne jemne sfarbovať do zlatohneda. Necháme riadne vychladnúť.
  • Uvarené čerešne teraz rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme do nich škrob rozpustený vo vode. Povaríme asi 2-3 minúty, kým zmes začne viditeľne hustnúť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
  • Teraz si pripravíme čokoládový korpus. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a po jednom pridávame vajíčka. Horkú čokoládu rozpustíme nad parou a prišľaháme ju do vajíčkovej zmesi. Pridáme preosiatu múku, premiešame a nakoniec gumenou varechou opatrne vmiešame do tuha vyšľahané bielky. Pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút. Potom necháme úplne vychladnúť.
  • Nasleduje príprava čerešňovej mousse. Povaríme 500 g čerešní, kým nezmäknú, potom ich rozmixujeme ponorným mixérom. Do misky so studenou vodou dáme napučať 4 plátky želatíny.
  • A teraz ideme skladať tortu.

Čerešňová torta – skladanie vrstiev

  1. krok: dno z lineckého cesta orežeme podľa tortovej formy, v ktorej sme piekli čokoládový korpus. Vložíme ho na dno formy. Ideálne, formu položíme na podložku, z ktorej budeme neskôr tortu servírovať – ideálne pevný podklad, ktorý udrží ťažšiu tortu.
  2. krok: linecké cesto natrieme medzivrstvou, ktorú si pripravíme zmiešaním 2 PL čerešňového želé a 50 g roztopenej bielej čokolády.
  3. krok: na medzivrstvu položíme čokoládový korpusa pritlačíme, aby sa obe cestá zlepili.
  4. krok: na korpus nanesieme zvyšok čerešňového želé a uhladíme povrch.
  5. krok: Odrezky lineckého cesta rozmrvíme na omrvinky, zmiešame ich s 50 g roztopenej čokolády a navrstvíme opatrne na želé. Rukami ich jemne utlačíme a uhladíme povrch.
  6. krok: Na parížky krém vyšľaháme riadne vychladenú zmes čokolády a šľahačky. Tento krém natrieme na medzovrstvu z lineckého cesta a opäť uhladíme povrch.
  7. krok: Poslená vrstva je čerešňová pena – mousse. Už skôr sme si pripravili povarené čerešne, ktoré sme rozmixovali. Do stále teplých čerešní vmiešame vyžmýkanú želatínu a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Teraz si pripravíme dve misky. V jednej z nich vyšľaháme bielky s cukrom do tuha a v druhej šľahačku. Šľahačku vmiešame do čerešní so želatínou a potom opatrne gumenou varechou vmiešame sneh z bielok.
  8. krok: Nanesieme mousse a celú tortu dáme do chladničky na 4-6 hodín riadne vychladnúť.
  9. krok: Asi pol hodinu pred podávaním si pripravíme polevu. Plátky želatíny si necháme asi 5 minút napučať v studenej vode. Medzitým dáme variť zvyšené ingrediencie a na slabom ohni ich varíme až kým nezačnú hustnúť do takmer pudingovej konzistencie. Bude to trvať asi 15 minút. Do uvarenej kakaovej zmesi pridáme vyžmýkanú želatínu a miešame do jej rozpustenia. Necháme vychladnúť (netreba úplne do studena).
  10. krok: Vychladnutú a stuhnutú tortu (treba preveriť, či je čerešňová mousse tuhá) polejeme polevou a uhladíme ju.

Pozrite si aj ďalšie naše čerešňové recepy, nebojte, sú medzi nimi aj jednoduché a rýchle:

Čerešňový koláč na chlebovom ceste

Kysnutý čerešňový osúch

Čerešňová ťahaná štrúdľa

Švarcvaldská čerešňová torta s marcipánom

Leave a Reply