čučoriedkové košíčky
čučoriedkové košíčky
čučoriedkové košíčky
čučoriedkové košíčky
čučoriedkové košíčky
Čučoriedkové košíčky sú koláčiky, ktoré nielen výborne chutia, ale aj pekne vyzerajú. A aj to je dôležité pri dezertoch, nemyslíte? Veď nie nadarmo sa hovorí, že aj oči by jedli. Keď som nedávno kúpila tri kilá čučoriedok dopestovaných na Slovensku, tak som vymýšľala, čo z nich napečiem. Ako prvý bol, samozrejme, čučoriedkový tvarohový koláč –...

Čučoriedkové košíčky sú koláčiky, ktoré nielen výborne chutia, ale aj pekne vyzerajú. A aj to je dôležité pri dezertoch, nemyslíte? Veď nie nadarmo sa hovorí, že aj oči by jedli. Keď som nedávno kúpila tri kilá čučoriedok dopestovaných na Slovensku, tak som vymýšľala, čo z nich napečiem. Ako prvý bol, samozrejme, čučoriedkový tvarohový koláč – ktorého recept nájdete tiež na našej stránke. A keď som sa dosýtosti najedla kysnutého, tak prišli na rad zákuskové nápady. Tieto košíčky som chcela pôvodne spraviť z jahôd, ale akosi nevydalo….tak som sa vrátila k tomuto nápadu v čučoriedkovej sezóne a veru, dobre som spravila. Čučoriedkové košíčky sú úžasné a preto vás bez ďalšieho naťahovania rovno pozývam pozrieť si môj recept:

Čučoriedkové košíčky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na košíčky:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 kopcovitá PL kakaa
  • ½ ČL mletej škorice

Na plnku:

  • 150 g bielej čokolády
  • 125 ml šľahačky
  • 2 hrste čučoriedok (čerstvých, zaváraných alebo mrazených)
  • Čerstvé čučoriedky na ozdobenie

 

Ako na to?

Najprv si pripravíme plnku (úplne ideálne ešte deň vopred, aby mala dostatok času riadne vychladnúť). Bielu čokoládu nalámeme na malé kúsky.

Čučoriedky dáme do malého kastrólika a krátko ich povaríme, aby zmäkli a pustili šťavu. Povarené čučoriedky prepasírujeme cez jemné sitko, aby sme sa zbavili šupiek a prípadných jadierok. Prepasírovanú čučoriekovú zmes odložíme bokom a necháme ju vychladnúť.

Šľahačku povaríme a zalejeme ňou nalámanú bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Potom do tejto zmesi pridáme čučoriedkovú zmes, premiešame (pre lepšie premiešanie môžeme trochu zahriať) a dáme do chladničky poriadne vychladnúť (je to dôležité, inak sa môže stať, že sa nám čučoriedkový krém nebude dať dobre vyšľahať).

Na cesto zmiešame všetky suché prísady, pridáme žĺtok a zmäknuté maslo a vypracujeme kompaktné cesto. Cesto natlačíme do košíčkových formičiek a necháme v strede dostatočnú priehlbinu, do ktorej budeme po dopečení dávkovať plnku. Ideálne spravíme košíček ako tenkú škrupinku.

Pečieme 10 minút v rúre, ktorú sme dali rozohriať na 180 stupňov.

Dopečené košíčky necháme trochu vychladnúť vo formičkách a potom ich opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.

Pripravený vychladnutý krém vyšľaháme mixérom, naplníme do zdobiaceho vrecka a ozdobne nanášame do upečených košíčkov. Ozdobíme čerstvou čučoriedkou. Koláčiky skladujeme v chladničke.

Čučoriedkové recepty

Čučoriedkové košíčky sú vhodný dezert, keď čakáte veľa šudí na návštevu. Tieto sladké jednohubky totižto nielen chutia, ale aj pekne dozdobia stôl. Ak ale práve hľadáte niečo iné, čučoriedkové, tak máme pre vás ešte zopár nápadov na chutné, overené koláče s čučoriedkami:

Kysnutý tvarohový koláč s čučoriedkami

Čučoriedkové kysnuté uzly s cukrovou polevou

Čučoriedkové koláčiky z krehkého cesta

Cheesecake s čučoriedkovou penou

Mriežkový koláč s čučoriedkami a mandľami

 

 

Leave a Reply