Prevádzkovať taký blog o pečení má veľké výhody. Jednou z nich je, že vďaka nemu stretáva a spoznáva človek nových, veľmi zaujímavých ľudí. Cisárska kysnutá bábovka v originále zvaná Kaisergugelhupf je recept, ktorý mi pristál v mailovej schránke od vzácneho človeka. Cez môj blog som sa zoznámila s pani Dagmar, ktorá má – podobne ako ja – záľubu v zbieraní historických receptov. Práve ona obohatila môj súkromný receptár o zopár unikátnych kúskov – rakúsko uhorských receptov, z ktorých mám nesmiernu radosť. Dnes vám teda predstavujem Cisársku kysnutú bábovku v mojom čerešňovom prevedení. Verte, že stojí za to ju vyskúšať.
Cisárska kysnutá bábovka “Kaisergugelhupf” od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 600 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 180 g kryštálového cukru
- 150 g masla
- 6 žĺtok
- 50 g hrozienok (my sme namiesto hrozienok dali asi 100 g odkôstkovaných čerešní, ktoré sme krátko povarili s 1 PL cukru a potom sme pridali v troške vode rozpustenú 1 PL kukuričného škrobu alebo Zlatého Klasu a pol minúty povarili)
- 1 kocka čerstvého droždia (40 g)
- kôra z jedného citróna
- 1 zarovnaná PL mletej škorice
- štipka soli
Ako na to?
- Do vlažného mlieka rozdrobíme a rozmiešame droždie, pridáme asi 5 PL múky a vymiešame na kašičku. Necháme ju krátko postáť. Potom na ňu nasypeme zvyšnú múku a bez premiešania necháme túto zmes na teplom mieste prikrytú podkysnúť asi 20 minút.
- Medzitým vyšľaháme zmäknuté maslo s kryštálovým cukrom a do krémového potom po jednom všľaháme vaječné žĺtky.
- Pripravený kvások s múkou potom pridáme do žĺtkovej zmesi, pridáme ešte štipku soli a citrónovú kôru a riadne miesime, až kým sa nezačne cesto oddeľovať od okrajov misy. Vymiesené cesto bude stále trochu lepkavé, ale to je v poriadku. Prikryjeme ho fóliou a v mise ho necháme asi pol hodinu podkysnúť.
- Vykysnuté cesto potom na pomúčenej doske vyvaľkáme alebo dlaňami roztlačíme na väčší obdĺžnik, ktorý posypeme škoricou a nanesieme naň hrozienka alebo ako v našom prípade čerešňovú zmes. Nahusto zrolujeme a vložíme do vymastenej a vymúčenej väčšej bábovkovej formy. Cesto potrieme roztopeným maslom a necháme ho ešte podkysnúť až po okraj formy.
- Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 190 stupňoch asi hodinu, pomocou špajle odskúšame, či je cisárska kysnutá bábovka riadne prepečená. Po dopečení necháme bábovku ešte asi 15 mint vo forme, potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť. Pred podávaním ju môžeme posypať práškovým cukrom.
Máte radi staré klasické recepty?
To ste potom na správnej adrese. Nielen v našej knihe Takmer zabudnuté recepty, ale aj na našej stránke ich nájdete veľmi veľa. Staré recepty na sladké a slané pečenie sú totižto našou veľkou vášňou. Dlhodobo sa venujeme zbieraniu starých až historických kuchárskych kníh a receptov, študujeme a skúšame rôzne postupy prípravy a pečenia, experimentujeme so surovinami a chuťami a výsledkom týchto pokusov sú výborné koláče, pečivo, zákusky a iné dobroty, ktoré určite stoja za to, aby sa na ne nezabudlo.
Vyskúšajte napríklad aj tieto recepty z nášho archívu:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.