Recept na citrónový krém lemon curd sa vám určite zíde. Tento krém sa dá totižto použiť nielen do niekoľkých našich receptov, zároveň ho môžete kreatívne použiť na ozdobenie vašich zákuskov, tortiet, palaciniek alebo dezertných pohárov. Výborne sa hodí aj na Pavlovu, ako plnka do makróniek alebo na dochutenie zmrzliny. Dá sa dobre skladovať v chladničke aj po dobu niekoľkých týždňov. Na konci tohto receptu nájdete odkazy na naše recepy, kde všade môžete použiť túto osviežujúcu dobrotu.
Citrónový krém – lemon curd od Sisters bakery
Ingrediencie:
- 2 citróny (šťava a kôra)
- 1 šálka kryštálového cukru (250 ml)
- 3 žĺtky
- 80 g masla
- Štipka soli
Ako na to?
- Na citrónovú plnku si najprv v miske zmiešame kryštálový cukor s kôrou z citrónov.
- Potom pridáme maslo a rozšľaháme. Postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do krémova a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu. Plnka sa môže trochu „zraziť“, ale to nevadí, lebo ďalší krok je varenie a varom sa nám z plnky stane krásny homogénny citrónový krém.
- Varíme na slabom stupni asi 10 minút za občasného miešania, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Chladom začne krém hustnúť a nadobudne konzistenciu džemu.
- Nalejeme ju do menšieho zaváraninového pohára a uzavretú ju takto skladujeme v chladničke pokojne aj niekoľko týždňov.
- Z jeto dávky vám vyjde jeden malý zaváraninový pohárik, ak máte možnosť a prebytočné žĺtky, rovno si navarte krému viac.
Citrónový krém v praxi
Keď už máme citrónový krém navarený, poďme sa pozrieť, kde všade ho vieme použiť. Verte, že každý z uvedených receptov je veľmi chutný a osviežujúci.
Citrónové koláčiky – minitartaletky
Linecké koláčiky s citrónovou plnkou
Zapletaný kysnutý koláč s citrónovou plnkou
Citrónová torta s meringue bielkovou penou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.