Kysnutý koláč s mrveničkou je vždy dobrý nápad. Chutí, zasýti, osvieži. Kysnuté mám rada a pečiem ich dosť často. Najmä vtedy, keď otvorím mrazničku a zistím, že je plná zásob ovocia z minulého leta. Poznáte to? Tentoraz na mňa vykukli ríbezle, ktoré mám od kamoškinej maminy Lenky, tak som si rovno predstavila, ako by sa...

Kysnutý koláč s mrveničkou je vždy dobrý nápad. Chutí, zasýti, osvieži. Kysnuté mám rada a pečiem ich dosť často. Najmä vtedy, keď otvorím mrazničku a zistím, že je plná zásob ovocia z minulého leta. Poznáte to? Tentoraz na mňa vykukli ríbezle, ktoré mám od kamoškinej maminy Lenky, tak som si rovno predstavila, ako by sa krásne vynímali na kysnutom koláči, posypané mrveničkou :-). Pretože aj oči by jedli. No a predstavy som pretavila do skutočnosti a fakt. Čistá krása :-). Poďme rovno piecť!

Cifrovaný kysnutý koláč s mrveničkou

 

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 30 g bravčového tuku (alebo masla)
  • 20 g čerstvého droždia (alebo pol kocky)
  • 1 vajce
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z polovice citróna
  • štipka soli

 

Na ozdobenie:

  • 200 g kyslého ovocia (ja som dala mrazené ríbezle)
  • Podľa potreby kryštálový cukor (ja som nedala vôbec)

1 vajce na potretie

 

Na mrveničku:

  • 4 PL hladkej múky
  • 3 PL práškového cukru
  • 2-3 PL oleja

 

Ako na to?

Najprv si pripravíme kvások. Na kvások rozdrobíme droždie do teplého mlieka a pridáme 1 lyžicu z odmeraného množstva cukru. Premiešame, aby sa droždie rozpustilo a necháme pri izbovej teplote postáť asi štvrťhodinu, kým nevzíde kvások.

Ostatné prísady na cesto dáme do misy, pridáme kvások a vymiesime. Cesto musí byť hladké a malo by sa odliepať od okrajov misy. Ešte ho krátko ručne premiesime, vyformujeme do dvoch bochníkov a necháme ich kysnúť.

Vykysnuté bochníky teraz vyvaľkáme na jemne pomúčenej doske na väčšie kruhy s priemerom asi 30 cm. Po celom obvode kruhy narežeme  asi 5 cm rovným rezom (ako keby sme išli spraviť lúče slniečka). Jednotlivé „lúče“ potom vždy dva a dva prepretieme a obrátime na cesto smerom k stredu kruhu cesta. Vznikne nám tak ako keby cifrovaný lem koláča.

Do stredu koláča bohato nanesieme ovocie a posypeme ho mrveničkou, na ktorú jednoducho zmiešame všetky uvedené prísady a prstami ich rozdrobíme na mrveničku.

No a napokon potrieme okraje cesta rozmiešaným vajíčkom a cifrovaný kysnutý koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme ich asi 20 minút, kým sa okraje cesta sa sfarbia do zlatohneda a mrvenička začne jemne hnednúť.

Kysnuté koláče sú láska

Spomínam si, že moja babka, ktorá celkovo veľa piekla, asi najčastejšie vypekala kysnuté koláče. Rovno z kila múky, na štyri plechy a vždy robila tri sladké a jeden slaný. Navarila kyslú lúskovú polievku a ako druhé boli tie koláče. A jedli sme ich vonku, pod “strechou” z hrozna. Dodnes si pamätám tie momenty a aj tie chute. Našťastie ma babka stihla naučiť, ako piecť dobré nadýchané kysnuté koláče – nie je to ale žiadna veda. Len zopár poctivých prísad, veľa miesenia (aj keď dnes nám už pomôžu kuchynské roboty) a trpezlivosť pri kysnutí.

A keďže sú kysnuté koláče moja láska, v oboch mojich knihách majú sladké aj slané kynsuté koláče alebo pečivo svoje zastúpenie. Mnohé z nich aj s príbehmi.

Sprav si radosť a kúp si moje knihy, budeš mať tak zbierku tých najlepších klasických receptov na sladké a slané pečenie vždy po ruke. Sú to recepty, ktoré sa dedia, recepty, na ktoré nechceme zabudnúť :-).

Objednaj si moje knihy hneď teraz a možno budeš mať šťastie a stihneš limitovanú ponuku – ku knihám pribaľujem aj receptárik Kváskové recepty 2 od Sisters Bakery s 12 kváskovými receptami, ktoré sa oplatí vyskúšať.

 

Receptár je v ponuke od februára 2023 do vyčerpania zásob.

kváskové recepty
kváskové recepty

Leave a Reply