Mozartove gule sú obľubeným suvenírom od našich západných susedov v Rakúsku. Táto sladkosť, ktorej hlavnou ingredienciou je marcipán a nugát chutí výborne a dnes už ju možno bežne dostať v každom väčšom obchode. Podobne ako iné pralinky. Ale existuje početná skupina maniakov, ktorí radšej uprednostnia domácu ručnú prácu a pralinky si vyrábajú sami. Ja k nim síce nepatrím, ale tento recept, ktorý som našla v časopise Servus ma nenechal chladnou. Vyskúšala som a výsledné Mozartove gule domácej výroby sú skutočne neskutočne dobré. Mierne upravený recept vám ponúkam aj s mojim osobným odporúčaním.
Domáce Mozartove gule od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 100 g nugátu
- 250 g marcipánu
- 200 g horkej čokolády na polevu
- 80 g práškového cukru
- 40 g vylúpaných nesolených pistácií
- plus pripravte si 20 ks špajlí a kúsok polystyrénu, do ktorého budete zapichovať špajle s bonbónmi
Ako na to?
- Studený nugát rozdelíme na 20 rovnakých kúskov. Pri tomto recepte sa oplatí suroviny vážiť a presne deliť, o to krajší bude výsledok.
- Nugátové guľky dáme na tácku a vložíme ich do mrazničky (ak nemáme, tak do chladničky).
- Vylúpané nesolené pistácie spolu s 30 g práškového cukru a 100 g marcipánu vložíme do elektrického sekáčika a rozomelieme ich na kašu. Ak ostáva zmes sypká, pridáme 1-2 PL vody.
- Marcipánovú zmes rozdelíme ako nugát na 20 rovnako ťažkých kúskov. Každú guľôčku roztlačíme na tenko, do jej stredu vložíme vychladnú nugátovú guľôčku a obalíme ju v pistáciovej zmesi. Vytvarujeme guľky a opäť ich vložíme do mrazničky.
- Zvyšok marcipánu a práškového cukru premiesime a z tejto marcipánovej zmesi vytvoríme 20 rovnako ťažkých častí. Do nich potom obaľujeme pistáciové guľky. Hotové guľky dáme posledný krát do mrazničky.
- Čokoládovú polevu pripravíme temperovaním – to je čokoládu (aspoň 45% kakaa) roztopíme nad parou a zahrejeme na teplotu asi 45 stupňov. Pri tejto teplote sa čokoláda roztopí. Potom ju stiahneme z ohňa a miešaním ju ochladíme na 29 stupňov. Potom ju následne znova zahrejeme na asi 35 stupňov, čím čokoláda zredne. V tejto fáze do čokolády namáčame vychladené guľky, ktoré sme napichli na špajlu. Odstránime prebytočnú čokoládu a špajle pozapichujeme do polystyrénu. Temperované čokoláda na chladných guľkách hneď stuhne.
- Vďaka procesu temperovania čokolády dosiahneme to, že bonbóny sa nebudú topiť ani pri izbovej teplote.
- Jednoduchší spôsob je pripraviť si polevu zmiešanú s trochou tuku do polevy.
Nalákali sme vás na nás recept na Mozartove gule?
Potom ešte neodchádzajte, máme totižto ďalšie vychytávky, ktoré sa vám zapáčia:
Plnené trubičky s pralinkovým krémom
Chrumkavé keksíky s marcipánovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.