Dule sú takmer zabudnutým ovocím. Aby sme na ne úplne nezabudli, pripravili sme pre vás recept na mäkučké kysnuté dulové šatôčky. Koláčiky do ruky, ktoré si ľahko zbalíte na desiatu alebo na výlet, ktoré vám bud chutiť na raňajky aj na olovrant k teplému nápoju. Ak náhodou nemáte dule, nevadí, rovnako dobré budú aj z jabĺk alebo hrušiek.
Šatôčky z kysnutého cesta s dulovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL krémového tvarohu
- Asi 20 g masla
- 1 vajce
- Pol kocky čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného)
- Štipka soli
Na plnku:
- 400 g očistených dulí
- Za hrsť hrozienok
- citrónová šťava z polky citróna
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 2-3 PL rumu
- Asi 40 g masla do panvice
- 1 vajce na potieranie
Ako na to?
- Na kysnuté šatôčky si najprv pripravíme základ na plnku. Hrozienka posypeme mletou škoricou, pridáme k ním citrónovú šťavu a rum a necháme ich namočené aspoň pol hodinu – hodinu.
- Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, maslo, tvaroh, vajce a 1 PL cukru.
- Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a druhú lyžicu cukru, dobre premiešame, kým sa droždie aj cukor nerozpustia a necháme na teplom mieste vzísť kvások.
- Potom ho prilejeme do suchých prísad a vymiesime hladké cesto.
- To necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Ošúpané a jaderníkov zbavené dule nakrájame na malé kocky. Posypeme ich cukrom, pridáme k ním namočené hrozienka aj s prípadnou tekutinou a dobre premiešame.
- Na panvici si roztopíme maslo, pridáme ovocie a asi 10 minút ho na slabom ohni dusíme, aby zmäklo (nemusí byť úplne mäkké). Potom dáme ovocnú plnku vychladnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na pol cm, prípadne tenšie, rozrežeme ho na štvorce veľké asi 8×8 cm, do stredu každého nanesieme kopcovitú lyžičku dulovej plnky a preložíme kraje do tvaru trojuholníka. Pomocou vidličky dobre pritlačíme okraje, aby plnka počas pečenia nevytiekla von.
- Šatôčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme ich na 200 stupňoch asi 15 minút, kým sa nesfarbia pekne do zlatohneda.
- Šatôčky podávame vychladnuté, môžeme ich posypať práškovým cukrom.
Jesenné recepty
Ak sa vám nechce vyhľadávať na našej stránke, čo dobrého si napečiete, skúste kliknúť na naše odporúčané linky nižšie. Veríme, že si nájdete niečo, na čo vám práve príde chuť.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.