Recept na toto kysnuté bryndzové pečivo máme od jednej našej kamarátky. Jej babka ho piekavala vo forme osúchu na plech. Povedali sme si, že kombinácia kysnutého cesta, zemiakov a bryndze môže dopadnúť len dobre, tak sme zamiesili a dostali sme nápad, vyrobiť z originálneho gruľovníka malé šikovné buchtičky – žemličky a vziať si tieto šikovné pečivká so sebou napríklad na výlet.
Kysnuté bryndzové pečivo – gruľovníky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 450-500g polorubej múky
- 1 PL práškového cukru
- 1 ČL soli
- 25 g masla
- 75 ml oleja
- 1 vajce
- 1 kocka čerstvých kvasníc
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 ČL kryštálového cukru
Na plnku:
- 400 g bez šupky uvarených zemiakov
- 150 g bryndze
- 1 cibuľa
- Soľ, korenie
- 1 vajce a trochu mlieka na potieranie
Ako na to?
- Do vlažného mlieka dáme lyžičku cukru a čerstvé kvasnice, rozmiešame a počkáme, kým kvasnice nezačnú kysnúť. Povrch kvásku bude bublinkový, podľa toho viete, že už môžete začať miesiť cesto.
- Vo väčšej mise zmiešame najprv suché prísady na cesto, potom pridáme vajce, maslo, olej a kvások a vypracujeme cesto. Mixérom sme ho miesili asi 10 minút, kým sa neodlepovalo od misy.
- Cesto potom krátko premiesime na dobre pomúčenej doske a vrátime ho späť do misy vykysnúť.
- Na plnku potlačíme uvarené zemiaky, zmiešame ich s bryndzou, rozmixovanou alebo nadrobno nakrájanou cibuľou, osolíme, okoreníme a všetko riadne premiešame.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 7mm, vykrajujeme väčšie koliečka a bohato ich naplníme plnkou. Zmotáme ich do „batôžka“, riadne spojíme, aby plnka pri pečení nevytiekla a uložíme švom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Bochníčky potom pritlačíme dlaňou, aby nám vznikli také placky.
- Potrieme vajcom rozšľahaným s mliekom a pečieme asi 18 minút na 220 stupňoch.
- Z tejto dávky nám vyšlo asi 20 väčších alebo 30 menších gruľovníkov.
Ak sa práve chystáte na výlet, namiesto kupovaných dobrôt, vyskúšajte si upiecť niečo dobré, domáce:
Čučoriedkové koláčiky do ruky
Mliečne pečivká
Orechové biscotti
Grécke čajové pečivo
Mandľové žemličky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.