Recept na toto kysnuté bryndzové pečivo máme od jednej našej kamarátky. Jej babka ho piekavala vo forme osúchu na plech. Povedali sme si, že kombinácia kysnutého cesta, zemiakov a bryndze môže dopadnúť len dobre, tak sme zamiesili a dostali sme nápad, vyrobiť z originálneho gruľovníka malé šikovné buchtičky – žemličky a vziať si tieto šikovné pečivká so sebou napríklad na výlet.

Kysnuté bryndzové pečivo – gruľovníky od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Na cesto:

  • 450-500g polorubej múky
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 ČL soli
  • 25 g masla
  • 75 ml oleja
  • 1 vajce
  • 1 kocka čerstvých kvasníc
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL kryštálového cukru

 

Na plnku:

  • 400 g bez šupky uvarených zemiakov
  • 150 g bryndze
  • 1 cibuľa
  • Soľ, korenie
  • 1 vajce a trochu mlieka na potieranie

 

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka dáme lyžičku cukru a čerstvé kvasnice, rozmiešame a počkáme, kým kvasnice nezačnú kysnúť. Povrch kvásku bude bublinkový, podľa toho viete, že už môžete začať miesiť cesto.
  • Vo väčšej mise zmiešame najprv suché prísady na cesto, potom pridáme vajce, maslo, olej a kvások a vypracujeme cesto. Mixérom sme ho miesili asi 10 minút, kým sa neodlepovalo od misy.
  • Cesto potom krátko premiesime na dobre pomúčenej doske a vrátime ho späť do misy vykysnúť.
  • Na plnku potlačíme uvarené zemiaky, zmiešame ich s bryndzou, rozmixovanou alebo nadrobno nakrájanou cibuľou, osolíme, okoreníme a všetko riadne premiešame.
  • Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 7mm, vykrajujeme väčšie koliečka a bohato ich naplníme plnkou. Zmotáme ich do „batôžka“, riadne spojíme, aby plnka pri pečení nevytiekla a uložíme švom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Bochníčky potom pritlačíme dlaňou, aby nám vznikli také placky.
  • Potrieme vajcom rozšľahaným s mliekom a pečieme asi 18 minút na 220 stupňoch.
  • Z tejto dávky nám vyšlo asi 20 väčších alebo 30 menších gruľovníkov.

Ak sa práve chystáte na výlet, namiesto kupovaných dobrôt, vyskúšajte si upiecť niečo dobré, domáce:

Čučoriedkové koláčiky do ruky

Mliečne pečivká

Orechové biscotti

Grécke čajové pečivo

Mandľové žemličky

Leave a Reply