jablkový koláč s bielkovou penou
jablkový koláč s bielkovou penou
jablkový koláč s bielkovou penou
Na úvod poviem asi toľko, že tento jablkový koláč možno povýšiť na tortu. Aj keď je upečený z najbežnejšieho ovocia, jeho prevedenie a chuť svedčia o tom, že by sme mu právom mohli dať status slávnostného dezertu. Vďaka bielkovej pene a mandliam, ktoré ho zdobia, vyzerá ako torta a človek sa nevie dočkať, kedy ho...

Na úvod poviem asi toľko, že tento jablkový koláč možno povýšiť na tortu. Aj keď je upečený z najbežnejšieho ovocia, jeho prevedenie a chuť svedčia o tom, že by sme mu právom mohli dať status slávnostného dezertu. Vďaka bielkovej pene a mandliam, ktoré ho zdobia, vyzerá ako torta a človek sa nevie dočkať, kedy ho ochutná. Poviem vám jedno, ak ho upečiete na rodinnú oslavu, určite ním všetkých príjemne ohúrite.

Jablkový koláč s penou z bielkov od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 120 g kryštálového cukru
  • 125 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 70 ml mlieka
  • 50 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 ČL kypriaceho prášku

 

Na jablkovú plnku:

  • 3 väčšie jablká (alebo 500 g očistených jabĺk)
  • 250 ml jablkovej šťavy alebo džúsu (môžete nahradiť vodou)
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • Mandľové lupienky na posypanie

 

Ako na to?

Základom tohto dezertu je trené cesto. Inými slovami povedané, najprv spracujeme maslo s cukrom, postupne pridáme žĺtky, ďalej sypké prísady a napokon bielkový sneh. Toto je základný postup prípravy treného cesta. Tak poďme na to. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky.

V druhom kroku si zmäknuté maslo šľaháme spolu s práškovým cukrom do krémova, potom po jednom všľaháme vajčené žĺtky. Ďalej pridáme preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a striedavo ju s mliekom vmiešavame do žĺtkovej zmesi.

Túto masu natrieme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie a dáme ju piecť na 180 stupňov na 15 minút.

Kým sa nám prvá časť koláča pečie, využijeme čas a v inej mise začneme šľahať bielky. Postupne do nich prisýpame kryštálový cukor a šľaháme až kým nám nevznikne tuhý bielkový sneh. Predpečený korpus vyberieme po 15 minútach z rúry, opatrne naň navrstvíme vyšľahané bielky, posypeme ich mandľovými lupienkami a dáme späť do rúry piecť ešte asi na 20 minút.

Príprava plnky

Zatiaľ čo sa koláč pečie, pripravíme si plnku. Jablká očistíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame ich na malé kocky. Spolu s 200 ml šťavy a vanilkou ich dáme variť asi na 5 minút. Ak sú jablká kyslé, môžeme podľa chuti pridať trochu cukru. V miske rozmiešame zvyšných 50 ml jablkovej šťavy a vanilkový puding a varíme asi  5 minút, tak aby zmes zhustla do pudingovej konzistencie. Puding následne vlejeme do jabĺk. Krátko povaríme, čím nám ovocná zmes zhustne do pudingovej konzistencie. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Snehová vrstva chladnutím trochu upadne. Po pár minútach ho vyberieme z formy.

Vychladnutý koláč prerežeme vodorovne a spodný plát cesta vrátime späť do formy. Naň nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme vrchným plátom. Dáme do chladničky stuhnúť – ideálne cez noc.

Na druhý deň opatrne odstránime formu a môžeme nakrájať a podávať.

Jablkové recepty

Jablkový závin s orechmi

Černicovo jablkový koláč so škoricovou posýpkou

Jablkový sirup

Jablkové perníčky

Jablkový koláč so škoricou a šľahačkou

 

Leave a Reply