jablkový závin
jablkový závin
jablkový závin
jablkový závin
jablkový závin
Raz za rok sa stretávame s jednou partou kamarátov na akcii, ktorá pôvodne vznikla ako oslava narodenín troch kámošov. Dnes už neoslavujeme, len sa stretávame. Lebo nám je spolu dobre. A na takej akcii sa okrem dobrého jedla podávajú aj dobré koláče. Tento rok kamarátka Katka priniesla veľmi dobrý jablkový závin s orechmi. Okrem toho,...

Raz za rok sa stretávame s jednou partou kamarátov na akcii, ktorá pôvodne vznikla ako oslava narodenín troch kámošov. Dnes už neoslavujeme, len sa stretávame. Lebo nám je spolu dobre. A na takej akcii sa okrem dobrého jedla podávajú aj dobré koláče. Tento rok kamarátka Katka priniesla veľmi dobrý jablkový závin s orechmi. Okrem toho, že je na pohľad pekný, aj nám všetkým tak chutil, že som si, samozrejme, musela vypýtať recept. Hneď na druhý deň som tento jablkový závin doma upiekla ešte raz.

Jablkový závin s orechmi od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky plus asi ešte 50-70 g na podsýpanie
  • 250 g masla
  • 2 PL octu
  • 3 PL práškového cukru
  • 2 celé vajcia
  • 1 vanilka
  • Na plnku: asi 6-8 jabĺk, za hrsť trstinového cukru, mletá škorica, prípadne za hrsť-dve nasekaných orechov
  • Na potieranie: pol deci mlieka a lyžička masla, zopár celých alebo polovičných orechov (vlašských, pekanových a pod.)

 

 Ako na to?

  •  Všetky prísady na cesto dáme do väčšej misy a pomocou mixéru z nich spracujeme cesto. Cesto sa bude trochu lepiť, ale podľa možností nepridávame múku.
  • Cesto potom vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a ručne ho ešte domiesime, aby bolo hladké a nelepivé.
  • Zabalíme ho do plastovej fólie a necháme aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
  • Medzitým si očistíme a nahrubo nastrúhame jablká a necháme ich trochu odstáť. Potom z nich vyžmýkame prebytočnú tekutinu, zmiešame ich s cukrom (podľa chuti) a mletou škoricou.
  • Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú z nich na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenký obdĺžnik (niečo kratší ako dĺžka plechu, na ktorom budeme záviny piecť). Do strednej tretiny cesta naukladáme tretinu nastrúhaných a ochutených jabĺk. Môžeme ich ešte posypať nasekanými orechami.
  • Cez plnku preložíme najprv ľavú, potom pravú časť cesta a pomocou vidličky jemne zatlačíme šev, aby sa závin počas pečenia neroztváral.
  • Takto naplníme aj zvyšné dva kusy cesta.
  • Záviny uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich mliekom, v ktorom sme roztopili maslo a na vrch závinov poukladáme orechy.
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov asi 20 minút do zlatohneda.
  • Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Ak sa vám jablkový závin páčil, pripájame aj ďalšie recepty na inšpiráciu:

Jablkovo škoricová bábovka

Kysnutý koláč s jablkami

 

Leave a Reply