Na úvod poviem asi toľko, že tento jablkový koláč možno povýšiť na tortu. Aj keď je upečený z najbežnejšieho ovocia, jeho prevedenie a chuť svedčia o tom, že by sme mu právom mohli dať status slávnostného dezertu. Vďaka bielkovej pene a mandliam, ktoré ho zdobia, vyzerá ako torta a človek sa nevie dočkať, kedy ho ochutná. Poviem vám jedno, ak ho upečiete na rodinnú oslavu, určite ním všetkých príjemne ohúrite.
Jablkový koláč s penou z bielkov od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 120 g kryštálového cukru
- 125 g hladkej múky
- 100 g masla
- 70 ml mlieka
- 50 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 1 ČL kypriaceho prášku
Na jablkovú plnku:
- 3 väčšie jablká (alebo 500 g očistených jabĺk)
- 250 ml jablkovej šťavy alebo džúsu (môžete nahradiť vodou)
- 1 vanilkový cukor
- 1 balíček vanilkového pudingu
- Mandľové lupienky na posypanie
Ako na to?
Základom tohto dezertu je trené cesto. Inými slovami povedané, najprv spracujeme maslo s cukrom, postupne pridáme žĺtky, ďalej sypké prísady a napokon bielkový sneh. Toto je základný postup prípravy treného cesta. Tak poďme na to. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky.
V druhom kroku si zmäknuté maslo šľaháme spolu s práškovým cukrom do krémova, potom po jednom všľaháme vajčené žĺtky. Ďalej pridáme preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a striedavo ju s mliekom vmiešavame do žĺtkovej zmesi.
Túto masu natrieme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie a dáme ju piecť na 180 stupňov na 15 minút.
Kým sa nám prvá časť koláča pečie, využijeme čas a v inej mise začneme šľahať bielky. Postupne do nich prisýpame kryštálový cukor a šľaháme až kým nám nevznikne tuhý bielkový sneh. Predpečený korpus vyberieme po 15 minútach z rúry, opatrne naň navrstvíme vyšľahané bielky, posypeme ich mandľovými lupienkami a dáme späť do rúry piecť ešte asi na 20 minút.
Príprava plnky
Zatiaľ čo sa koláč pečie, pripravíme si plnku. Jablká očistíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame ich na malé kocky. Spolu s 200 ml šťavy a vanilkou ich dáme variť asi na 5 minút. Ak sú jablká kyslé, môžeme podľa chuti pridať trochu cukru. V miske rozmiešame zvyšných 50 ml jablkovej šťavy a vanilkový puding a varíme asi 5 minút, tak aby zmes zhustla do pudingovej konzistencie. Puding následne vlejeme do jabĺk. Krátko povaríme, čím nám ovocná zmes zhustne do pudingovej konzistencie. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Snehová vrstva chladnutím trochu upadne. Po pár minútach ho vyberieme z formy.
Vychladnutý koláč prerežeme vodorovne a spodný plát cesta vrátime späť do formy. Naň nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme vrchným plátom. Dáme do chladničky stuhnúť – ideálne cez noc.
Na druhý deň opatrne odstránime formu a môžeme nakrájať a podávať.
Jablkové recepty
Černicovo jablkový koláč so škoricovou posýpkou
Jablkový koláč so škoricou a šľahačkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.