veterníky
veterníky
veterníky
Veterníky vo všeobecnosti my veľmi ľúbime. Najviac asi karamelové a aj čokoládové a aj klasické vanilkové a aj jahodové. No proste – všetky. Tieto jahodové sa výborne hodia na horúce letné dni. Lebo sú osviežujúce, ľahké a veľmi ovocné. Ak ich chcete krémovejšie, použijete do plnky maslo, ak ich chcete ľahké, maslo vynecháte. Určite ale...

Veterníky vo všeobecnosti my veľmi ľúbime. Najviac asi karamelové a aj čokoládové a aj klasické vanilkové a aj jahodové. No proste – všetky. Tieto jahodové sa výborne hodia na horúce letné dni. Lebo sú osviežujúce, ľahké a veľmi ovocné. Ak ich chcete krémovejšie, použijete do plnky maslo, ak ich chcete ľahké, maslo vynecháte. Určite ale nevynechávajte jahody :-). 

Jahodové veterníky od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 200 ml vody
  • 100 g masla
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 celé vajcia a jeden žĺtok
  • ½ ČL soli

 

Na plnku:

  • 200 g jahôd
  • 250 g krémového tvarohu
  • 250 ml šľahačky
  • 100 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 4 plátky želatíny

 

Na polevu:

  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 bielok
  • 150 g práškového cukru

 

Ako na to?

Vodu, maslo a soľ dáme do hrnca a zahrievame, kým sa maslo neroztopí a zmes nezačne vrieť. Stíšime oheň. Do vriacej zmesi nasypeme múku a začneme ju varechou hneď miešať. Miešame, kým sa všetky ingrediencie dobre neprepoja a vznikne nám lepkavá guľa cesta. Odstavíme ho z ohňa a necháme ho vychladnúť.

Do vychladnutého cesta po jednom všľaháme vajcia. Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame venčeky – začíname v strede a postupne tvoríme venček smerom von a potom sa vrátime späť do stredu.

Venčeky pofŕkame vodou a dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme ich asi 35-40 minút do zlatohneda. Rúru počas pečenia neotvárame. Po dopečení necháme venčeky úplne vychladnúť.

Príprava plnky

Na plnku najprv povaríme jahody s lyžicou cukru. Rozvarené ich rozmixujeme, necháme vychladnúť a potom z nich odoberieme 2 PL, ktoré použijeme na polevu.

Mäkké maslo vymiešame do krémova s práškovým cukrom (ak maslo do plnky nepoužijeme, tento krok vynecháme a cukor pridáme priamo do tvarohu). Tvaroh, 100 ml šľahačky a maslo s cukrom spolu vyšľaháme a potom do tejto zmesi pridáme vychladnuté jahody. Ešte dobre premiešame, aby nám vznikol hustejší krém.

Želatínu dáme napučať do studenej vody, potom ju vyžmýkame a zmiešame s 2 PL šľahačkovo-jahodovej zmesi. Dáme ju do menšieho kastrólika a na slabšom ohni zahrievame a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Opatrne ju vlejeme do zvyšku šľahačkovo-jahodovej zmesi, dôkladne rozmiešame a necháme v chlade stuhnúť do stredne tuhej krémovej konzistencie. Zvyšnú šľahačku vyšľaháme do tuha.

Bielok, preosiaty práškový cukor, citrónovú šťavu a odložené 2 lyžice jahodovej omáčky spolu vyšľaháme do hustejšej polevy.

Venčeky prekrojíme vodorovne na polovicu. Hornú polovicu venčekov namočíme do pripravenej polevy a necháme v teple uschnúť. Na spodnú časť nanesieme najprv jahodovú plnku so želatínou a na ňu vyšľahanú šľahačku. Prikryjeme hornou polovicou venčekov a môžeme podávať.

Veterníky a veci z odpaľovaného cesta

Ako vždy, aj dnes vás ešte ideme nahovárať na ďalšie dobroty, tentoraz z odpaľovaného cesta:

Čokoládové venčeky s čokoládovým krémom

Vanilkové venčeky

Karamelové veterníky

Jahodové éclairky

Leave a Reply