Veterníky vo všeobecnosti my veľmi ľúbime. Najviac asi karamelové a aj čokoládové a aj klasické vanilkové a aj jahodové. No proste – všetky. Tieto jahodové sa výborne hodia na horúce letné dni. Lebo sú osviežujúce, ľahké a veľmi ovocné. Ak ich chcete krémovejšie, použijete do plnky maslo, ak ich chcete ľahké, maslo vynecháte. Určite ale nevynechávajte jahody :-).
Jahodové veterníky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 200 ml vody
- 100 g masla
- 100 g polohrubej múky
- 2 celé vajcia a jeden žĺtok
- ½ ČL soli
Na plnku:
- 200 g jahôd
- 250 g krémového tvarohu
- 250 ml šľahačky
- 100 g masla
- 80 g práškového cukru
- 4 plátky želatíny
Na polevu:
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 bielok
- 150 g práškového cukru
Ako na to?
- Vodu, maslo a soľ dáme do hrnca a zahrievame, kým sa maslo neroztopí a zmes nezačne vrieť. Stíšime oheň.
- Do vriacej zmesi nasypeme múku a začneme ju varechou hneď miešať. Miešame, kým sa všetky ingrediencie dobre neprepoja a vznikne nám lepkavá guľa cesta. Odstavíme ho z ohňa a necháme ho vychladnúť.
- Do vychladnutého cesta po jednom všľaháme vajcia. Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame venčeky – začíname v strede a postupne tvoríme venček smerom von a potom sa vrátime späť do stredu.
- Venčeky pofŕkame vodou a dáme ich piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme ich asi 35-40 minút do zlatohneda. Rúru počas pečenia neotvárame.
- Po dopečení necháme venčeky úplne vychladnúť.
- Na plnku najprv povaríme jahody s lyžicou cukru. Rozvarené ich rozmixujeme, necháme vychladnúť a potom z nich odoberieme 2 PL, ktoré použijeme na polevu.
- Mäkké maslo vymiešame do krémova s práškovým cukrom (ak maslo do plnky nepoužijeme, tento krok vynecháme a cukor pridáme priamo do tvarohu).
- Tvaroh, 100 ml šľahačky a maslo s cukrom spolu vyšľaháme a potom do tejto zmesi pridáme vychladnuté jahody. Ešte dobre premiešame, aby nám vznikol hustejší krém.
- Želatínu dáme napučať do studenej vody, potom ju vyžmýkame a zmiešame s 2 PL šľahačkovo-jahodovej zmesi. Dáme ju do menšieho kastrólika a na slabšom ohni zahrievame a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Opatrne ju vlejeme do zvyšku šľahačkovo-jahodovej zmesi, dôkladne rozmiešame a necháme v chlade stuhnúť do stredne tuhej krémovej konzistencie.
- Zvyšnú šľahačku vyšľaháme do tuha.
- Bielok, preosiaty práškový cukor, citrónovú šťavu a odložené 2 lyžice jahodovej omáčky spolu vyšľaháme do hustejšej polevy.
- Venčeky prekrojíme vodorovne na polovicu. Hornú polovicu venčekov namočíme do pripravenej polevy a necháme v teple uschnúť.
- Na spodnú časť nanesieme najprv jahodovú plnku so želatínou a na ňu vyšľahanú šľahačku. Prikryjeme hornou polovicou venčekov a môžeme podávať.
Veterníky a veci z odpaľovaného cesta
Ako vždy, aj dnes vás ešte ideme nahovárať na ďalšie dobroty, tentoraz z odpaľovaného cesta:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.