slané tvarohové tyčinky
slané tvarohové tyčinky
slané tvarohové tyčinky
slané tvarohové tyčinky
Niekedy je dobré preložiť to sladké pečenie slaným. Tvarohové tyčinky na slano sú správnou voľbou, ak čakáte návštevu a na poslednú chvíľu zistíte, že im k tomu vínu alebo pivu nemáte čo ponúknuť. Na ich prípravu aj pečenie nebudete potrebovať viac než asi pol hodinu času. Cesto, z ktorého ich pečieme, je vďaka tuku a...

Niekedy je dobré preložiť to sladké pečenie slaným. Tvarohové tyčinky na slano sú správnou voľbou, ak čakáte návštevu a na poslednú chvíľu zistíte, že im k tomu vínu alebo pivu nemáte čo ponúknuť. Na ich prípravu aj pečenie nebudete potrebovať viac než asi pol hodinu času. Cesto, z ktorého ich pečieme, je vďaka tuku a tvarohu nádherne nalístkované a pripomína lístkové. Jeho výhodou je, že na rozdiel od lístkového ho máte hotové doslova raz-dva. Nech sa páči, recept.

Jednoduché tvarohové tyčinky na slano od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 250 g masla
  • 250 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce rozdelené na 1 žĺtok a 1 bielok
  • celá rasca a soľ na posypanie, prípadne ľanové či sézamové semiačka alebo prášková červená paprika

Ako na to?

  • Všetky ingrediencie na tvarohové tyčinky zmiešame a spacujeme na cesto.
  • Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske (môže lepiť, nebojte sa posypať múkou aj povrch cesta).
  • Potrieme rozšľahaným bielkom, posolíme a posypeme rascou (alebo sézamom, červenou paprikou, ľanom a pod.)
  • Radielkom nakrájame na tyčinky, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 200 stupňoch asi 15 minút, kým sa nezačnú tyčinky farbiť do zlatohneda.
  • Táto dávka vystačí asi na 1 husto zaplnený plech tyčiniek. Tyčinky sú najlepšie čerstvé, my sme ich pár na skúšku odložili a ešte na tretí deň boli veľmi dobré a mäkké.
  • Z cesta môžete, samozrejme, vykrajovať aj iné tvary (kolieska, štvorčeky a pod.) a dá sa dokonca pripraviť aj nasladko (v ingredienciách na prípravu vynechajte 1 lyžičku soli, dajte jej len štipku). Takto pripravené cesto potom nakrájame na štvorčeky, do stredu každého dáme za lyžičku hustého lekváru a preklopíme tak, aby sme vytvorili trojuholníkovú taštičku. Okraje dobre spojíme, aby pri pečení nevytiekol lekvár, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a pečieme podobne ako tyčinky. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Lístkové cesto je u nás dosť obľúbené.

Dajú sa z neho totižto vykúzliť rôzne dobroty, slané či sladké. Ak zdieľate náš názor a zaujal vás náš dnešný recept na tvarohové tyčinky, určite sa vám budú páčiť aj ďalšie naše recepty:

Jednoduchý krémeš z lístkového cesta

Maslové malinové taštičky

Krehké koláčiky s čučoriedkovou plnkou

 

Leave a Reply