Pred sviatočným víkendom som podvečer dostala chuť na nejaké keksíky. Kupované som nechcela, tak som si ich musela napiecť. Kvôli sychravému počasiu a pukotajúcemu ohňu v krbe som si povedala, že najlepšie bude, keď si upečiem niečo voňavé a zahrievajúce. Tak som vsadila na tieto jednoduché zázvorové keksíky, ktoré sú raz dva hotové a výborne chutia s pohárom mlieka. Odporúčam použiť čo najviac čerstvo mletých korenín, kvalitných, aby vynikla ich chuť.
Jednoduché zázvorové keksíky
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 220 g masla
- 130 g kryštálového cukru
- 100 g melasy (ak nemáme, môžeme nahradiť medom)
- 70 g trstinového cukru
- 2 žĺtky
- Asi 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 ČL sódy bikarbóny
- rovnako 1 ČL mletej cejlónskej škorice
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletých klinčekov
- ½ ČL mletého muškátového orieška
- Štipka soli
- Trochu kryštálového cukru na obaľovanie
Ako na to?
Do kastrólika dáme na kocky nakrájané maslo a na strednom ohni ho roztápame. Potom ho za občasného miešania necháme „bublať“, až kým sa nezačne sfarbovať do zlatohneda. Odstavíme ho z ohňa a ešte do horúceho masla pridáme koreniny – mletú cejlónsku škoricu, mletý zázvor, čerstvo mletý muškátový orech, mleté klinčeky a potom aj nastrúhaný čerstvý zázvor. Dobre všetko premiešame a zmes necháme vychladnúť, pokojne aj stuhnúť.
Maslovo-korenistú zmes potom dáme do misy mixéra, pridáme kryštálový a trstinový cukor a šľaháme. Ďalšj pridáme po jednom oba žĺtky, melasu a napokon prisypeme preosiatu múku so sódou bikarbónou a štipku soli.
Už len krátko premiesime, aby sa prísady spojili a prípadne ešte ručne vymiesime kompaktné cesto (aby sme ho nepremiesili).
Z cesta tvarujeme guľky veľké asi ako vlašský orech, obalíme ich v kryštálovom cukre a kladieme ich s dostatočným odstupom na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri pečení sa zázvorové keksíky roztečú.
Zázvorové keksíky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 stupňoch asi 15-17 minút, kým sa neroztečú a nevytvoria sa na ich povrchu prasklinky. Po dopečení ich necháme ešte asi 5-10 minút dôjsť na plechu, potom ich opatrne premiestnime na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Zázvorové keksíky chladnutím na povrchu stuhnú, vo vnútri ostanú príjemne mäkké a jemne žuvavé. Z tejto dávky ich vyjde asi 20 ks a najlepšie chutia so studeným mliekom 😊.
Domáce keksíky
Domáce je domáce a preto ak uprednostníte doma upečené pred tými kupovanými, tak pridávam námety na výborné keksíky z nášho archívu receptov:
Pomarančové keksíky s pistáciami
Karamelové keksíky s čokoládou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.