Perníčky sa u nás doma jedia celý rok. Nie sú len jesenným alebo vianočným pečivom, práve naopak. Chutia nám kedykoľvek. Ale pravdou je, že trochu viac sa nám žiadajú v čase, keď sa vonku schladí, keď sa nám žiada teplý čaj alebo kakao, prípadne teplo z ohníka. Vyskúšajte tento môj najnovší recept. Perníčky sú nielen...

Perníčky sa u nás doma jedia celý rok. Nie sú len jesenným alebo vianočným pečivom, práve naopak. Chutia nám kedykoľvek. Ale pravdou je, že trochu viac sa nám žiadajú v čase, keď sa vonku schladí, keď sa nám žiada teplý čaj alebo kakao, prípadne teplo z ohníka. Vyskúšajte tento môj najnovší recept. Perníčky sú nielen oku lahodiace, ale aj veľmi chutné vďaka špeciálnej chuti, ktorú vytvorí pomaranč.

Perníčky v tvare srdiečka

 

Ingrediencie:

  • 200 g trstinového cukru
  • 2 celé vajcia
  • 3 PL tekutého medu
  • veľká lyžica rumu (nemusí byť)
  • 1 balík perníkového korenia (asi 25 g)
  • po 1 ČL sódy bikarbóny a  kypriaceho prášku
  • 100 g mletých mandlí (alebo iných orechov)
  • 150 g hladkej ražnej múky
  • 150 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 PL kakaa
  • Kôra z 1 pomaranča
  • 1 PL pomarančovej šťavy

 

Na potretie:

  • 1 PL rumu
  • Šťava z pomaranča

 

Na polevu

  • 150 g mliečnej čokolády
  • 60 g masla (môžeme nahradiť 40 g tuku do polevy)

 

Ako na to?

  • Cukor a vajcia vyšľaháme mixérom do bledej, nadýchanej peny. Pridáme med, pomarančovú šťavu a rum a opäť premixujeme.
  • Pridáme pomleté mandle alebo orechy a mixérom premiešame.
  • Obe múky, perníkové korenie, kakao, kypriaci prášok a sódu bikarbónu premiešame a preosejeme do vajíčkovej zmesi. Vznikne nám tuhšie cesto, ktoré musíme poriadne vypracovať miesením.
  • Vymiesené cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme minimálne hodinu, ideálne cez noc odpočívať v chladničke.
  • Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi pol cm (prípadne viac) a vykrajujeme z neho srdiečka. Srdiečka dáme na plech s papierom na pečenie.
  • Pečieme ich asi 10 minút vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch. Po vytiahnutí z rúry budú perníky mäkké, ale po vychladnutí trochu stuhnú, preto je dôležité sledovať čas pečenia. Je lepšie je ich piecť kratšie, lebo potom budú suché.
  • Vychladnuté perníky potrieme štetcom pomarančovou šťavou zmiešanou s rumom, necháme krátko obschnúť a potom perníky polejeme čokoládou, ktorú roztopíme spolu s tukom nad parou. Necháme na mriežke zaschnúť. Nepoliate perníky vydržia v uzatvárateľnej nádobe.

Perníčky a medovníčky

Máte ich radi? Tak potom vitajte v klube. Lebo aj my. A veľmi. A dôkazom toho je asi najviac rôznych perníkových a medovníkových receptov, ktoré nájdete na jednom mieste.

Stačí, ak si na našej stránke receptov dáte do vyhľadávača slovo perník alebo medovník a stránka vám nalistuje naše recepty. Alebo pre zjednodušenie výberu môžete rovno kliknúť na nasledovný odkaz a inšpirujte sa mojim perníkovým výberom:

Najlepšie perníky a medovníky

Výborné recepty na voňavé perníky či medovníky nájdete aj v mojich knihách Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne.

Leave a Reply