zázvorové keksíky
zázvorové keksíky
zázvorové keksíky
Pred sviatočným víkendom som podvečer dostala chuť na nejaké keksíky. Kupované som nechcela, tak som si ich musela napiecť. Kvôli sychravému počasiu a pukotajúcemu ohňu v krbe som si povedala, že najlepšie bude, keď si upečiem niečo voňavé a zahrievajúce. Tak som vsadila na tieto jednoduché zázvorové keksíky, ktoré sú raz dva hotové a výborne...

Pred sviatočným víkendom som podvečer dostala chuť na nejaké keksíky. Kupované som nechcela, tak som si ich musela napiecť. Kvôli sychravému počasiu a pukotajúcemu ohňu v krbe som si povedala, že najlepšie bude, keď si upečiem niečo voňavé a zahrievajúce. Tak som vsadila na tieto jednoduché zázvorové keksíky, ktoré sú raz dva hotové a výborne chutia s pohárom mlieka. Odporúčam použiť čo najviac čerstvo mletých korenín, kvalitných, aby vynikla ich chuť.

Jednoduché zázvorové keksíky

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 220 g masla
  • 130 g kryštálového cukru
  • 100 g melasy (ak nemáme, môžeme nahradiť medom)
  • 70 g trstinového cukru
  • 2 žĺtky
  • Asi 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • rovnako 1 ČL mletej cejlónskej škorice
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • ½ ČL mletých klinčekov
  • ½ ČL mletého muškátového orieška
  • Štipka soli
  • Trochu kryštálového cukru na obaľovanie

 

Ako na to?

Do kastrólika dáme na kocky nakrájané maslo a na strednom ohni ho roztápame. Potom ho za občasného miešania necháme „bublať“, až kým sa nezačne sfarbovať do zlatohneda. Odstavíme ho z ohňa a ešte do horúceho masla pridáme koreniny – mletú cejlónsku škoricu, mletý zázvor, čerstvo mletý muškátový orech, mleté klinčeky a potom aj nastrúhaný čerstvý zázvor. Dobre všetko premiešame a zmes necháme vychladnúť, pokojne aj stuhnúť.

Maslovo-korenistú zmes potom dáme do misy mixéra, pridáme kryštálový a trstinový cukor a šľaháme. Ďalšj pridáme po jednom oba žĺtky, melasu a napokon prisypeme preosiatu múku so sódou bikarbónou  a štipku soli.

Už len krátko premiesime, aby sa prísady spojili a prípadne ešte ručne vymiesime kompaktné cesto (aby sme ho nepremiesili).

Z cesta tvarujeme guľky veľké asi ako vlašský orech, obalíme ich v kryštálovom cukre a kladieme ich s dostatočným odstupom na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri pečení sa zázvorové keksíky roztečú.

Zázvorové keksíky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 stupňoch asi 15-17 minút, kým sa neroztečú a nevytvoria sa na ich povrchu prasklinky. Po dopečení ich necháme ešte asi 5-10 minút dôjsť na plechu, potom ich opatrne premiestnime na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Zázvorové keksíky chladnutím na povrchu stuhnú, vo vnútri ostanú príjemne mäkké a jemne žuvavé. Z tejto dávky ich vyjde asi 20 ks a najlepšie chutia so studeným mliekom 😊.

Domáce keksíky

Domáce je domáce a preto ak uprednostníte doma upečené  pred tými kupovanými, tak pridávam námety na výborné keksíky z nášho archívu receptov:

Pomarančové keksíky s pistáciami

Karamelové keksíky s čokoládou

Arašidové keksíky

Kakaové keksíky z troch ingrediencií

Anízové keksíky

Krehké keksíky s lieskovým orieškom

Leave a Reply