jednoduchý a rýchly tekvicový koláč
jednoduchý a rýchly tekvicový koláč
Tento jednoduchý tekvicový koláč sme vymysleli v hlavnej tekvicovej sezóne. V miske nám ostalo tekvicové pyré – resp. rozmixovaná upečená maslová tekvica a bola by škoda ju nevyužiť. Tak si hovoríme, že niečo šikovné z neho spravíme. A tak vznikol tento rýchly koláč, ktorý nielenže je raz-dva hotový, ale je výborný, voňavý, nadýchaný a mäkučký....

Tento jednoduchý tekvicový koláč sme vymysleli v hlavnej tekvicovej sezóne. V miske nám ostalo tekvicové pyré – resp. rozmixovaná upečená maslová tekvica a bola by škoda ju nevyužiť. Tak si hovoríme, že niečo šikovné z neho spravíme. A tak vznikol tento rýchly koláč, ktorý nielenže je raz-dva hotový, ale je výborný, voňavý, nadýchaný a mäkučký. Veď napečte si ho a presvedčte sa sami.

Jednoduchý a rýchly tekvicový koláč

 

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g tekvicového pyré
  • 100 ml oleja
  • 50 g trstinového cukru
  • 50 ml šľahačky
  • 4 PL tekutého medu
  • 1 vajce
  • Korenie: 1 ČL mletej škorice, ¼ ČL mletého muškátového orieška, ½ ČL mletých klinčekov (môžeme nahradiť aj hotovým perníkovým korením – asi 2 ČL)
  • 1 kopcovitá ČL sódy bikarbóny
  • 1 kopcovitá ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL vanilkového cukru

 

Ako na to?

  • V jednej mise premiešame suché prísady – preosiatu múku, preosiaty kypriaci prášok a sódu bikarbónu, korenia a cukor.
  • V druhej mise premiešame mokré prísady – tekvicové pyré, olej, rozmiešané vajíčko, šľahačku a med.
  • Potom do sypkej zmesi prilejeme mokré prísady a varechou ich zamiešame. Nemiešame dlho, len trochu, aby sa akurát obe zmesi prepojili. Vďaka krátkemu miešaniu ostane koláč krásne mäkký a nadýchaný.
  • Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (táto dávka vystačí na menší plech, rozmer asi 20×30 cm) a uhladíme povrch.
  • Tekvicový koláč pečieme na 180 stupňoch asi 25 minút. Podávame ho posypaný práškovým cukrom, na ozdobenie môžeme ponúknuť aj vyšľahanú šľahačku.

Tekvicové recepty

Aj dnes máme pre vás ešte zopár ďalších tipov na to, ako z tekvice napiecť výborné koláče, ktoré všetkým chutia. A nikoho by ani len nenapadlo, že je v nich tekvica. Vyskúšate niektorý z nich? Alebo si dnes napečiete jednoduchý tekvicový koláč podľa receptu vyššie? Tak či onak, určite vám bude chutiť.

Tekvicový perník s lieskovými orieškami

Tekvicový koláč pumpkin pie

Jablkovo-tekvicový sirup s badiánom a škoricou

Tekvicové pečené šišky pre deti

Takmer zabudnuté recepty 2

Ak radi pečiete, dávame do pozornosti najnovšiu knižku z našej dielne. Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne je pokračovaním úspešnej knihy Takmer zabudnuté recepty.

Je to zbierka klasických receptov na sladké a slané pečenie, ktoré písali svoj príbeh už v časoch Rakúsko-Uhorska. Okrem 71 receptov vám knižka ponúka príjemné a zaujímavé čítane. Ku každému receptu sme spísali krátky príbeh o tom, prečo a ako daný koláč či pečivo vzniklo, aká legenda sa k nemu viaže, kto ho vymyslel. A tak si vlastne kúpou tejto knihy nekupujete len obyčajnú kuchársku knihu. Kupujete si zbierku kulinárskych príbehov, ktoré budú pre vás príjemným čítaním ku kávičke. A koláčiku.

Objednajte si knižku ešte dnes – pre seba alebo pre niekoho blízkeho, kto rád pečie. Takýto originálny darček spraví určite radosť.

Ak si chcete o knihe najprv niečo prečítať, kliknite na odkaz TU. Nájdete na ňom zoznam receptov, ukážku z knižky a keď sa rozhodnete, rovno si ju môžete objednať.

 

 

Leave a Reply