Ak hľadáte inšpiráciu na koláčiky pre deti, práve ste ju našli. Pečené šišky robíme u nás pomerne často. Na rozdiel od vysmážaných nie sú vôbec ťažké a človek si ich rád dopraje trochu viac. Preto ich radšej pečieme v mini verzii :-). S receptom sa dá experimentovať, namiesto tekvicovej hmoty môžeme pridať jablkovú a pod., tieto pečené šišky sú každopádne veľmi obľúbené aj u detí, aj u dospelých. Ak ich ešte polejeme polevou z javorového sirupu, ajajajáj, to vám je dobrota!
Tekvicové pečené šišky pre deti od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g tekvicového pyré (upečieme tekvicu nakrájanú na malé kúsky, vydlabeme vnútro a rozmixujeme. Prebytky zmrazíme.)
- 2 rozšľahané vajcia
- 60 ml oleja
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 230 g hladkej múky
- 40 g kryštálového cukru
- 80 g hnedého kryštálového cukru
- 2 ČL kypriaceho prášku
- ¼ ČL sódy
- 2 ČL tekvicového korenia (1.5 ČL mletej škorice, 1 ČL mletého zázvoru, 3/4 ČL mletého nového korenia)
- ½ ČL soli
- 60 ml šľahačky
Na polevu:
- 1 PL masla
- 60 ml javorového sirupu
- 2 PL šľahačky
- 140 g práškového cukru
Ako na to?
- Rozohrejeme rúru na 160 stupňov a olejom alebo tukom vytrieme formu na mini šišky. Ak nemáme, môže nám poslúžiť aj forma na mini muffiny, alebo malé košíčky.
- Tekvicové pyré, vajcia, šľahačku, olej a vanilku zmiešame.
- V druhej mise premiešame suché prísady, múku, cukor, kypriaci prášok, sódu, korenie a soľ.
- Postupne vmiešame suché prísady do mokrých ale len toľko, aby sa zmiešali. Nepremiešame, aby sme nemali výsledné šišky príliš tuhé.
- Do zdobiaceho sáčku naplníme zmes a nanášame ju do formy.
- Pečieme v rozohriatej rúre asi 14 minút, kým sú šišky na dotyk pružné. Po dopečení ich necháme ešte aspoň 5 minút vo forme, potom ich opatrne vyberieme na namáčame do polevy.
- Na polevu v malom kastróliku zahrejeme maslo, javorový sirup a šľahačku, kým sa maslo neroztopí a premiešame všetky suroviny.
- Potom vmiešame preosiaty práškový cukor a rozmiešame dohladka.
- Polevu necháme na šiškách zaschnúť, až úplne suché uskladňujeme v krabici.
Iná verzia: nahraďte tekvicové pyré rozmixovaným jablkom a tekvicové korenie iba škoricou. Červenú polevu sme pripravili zmiešaním 150 g práškového cukru a asi 2-3 PL ovocnej šťavy (rozmačkané a precedené čučoriedky, čierne ríbezle alebo černice).
A aby sme nezabudli, pripájame ešte zopár inšpirácií na deťmi obľúbené koláčiky:
Kysnuté medové pečivká na desiatu
Domáce piškóty lepšie než kupované
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.