karamelové linecké cesto
karamelové linecké cesto
karamelové linecké cesto
Toto karamelové linecké cesto som spontánne pripravila pred Veľkou nocou na chalupe. Poznáte to. Na chalupe človek nemá kuchynské vybavenie a suroviny ako doma a častokrát treba improvizovať. No a z mojej improvizácie vzniklo skvelé karamelové linecké cesto, ktoré som poliala karamelovou polevou a naplnila karamelovou plnkou. Pre všetkých milovníkov karamelu tak vznikli tieto karamelové...

Toto karamelové linecké cesto som spontánne pripravila pred Veľkou nocou na chalupe. Poznáte to. Na chalupe človek nemá kuchynské vybavenie a suroviny ako doma a častokrát treba improvizovať. No a z mojej improvizácie vzniklo skvelé karamelové linecké cesto, ktoré som poliala karamelovou polevou a naplnila karamelovou plnkou. Pre všetkých milovníkov karamelu tak vznikli tieto karamelové linecké koláčiky na Veľkú noc.

Karamelové linecké cesto od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 130 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 2 PL karamelového pudingového prášku
  • 3 PL šľahačkovej smotany (môže byť aj smotana na varenie)
  • 1 žĺtok
  • 1 balíček vanilkového cukru

 

Na plnku:

  • 150 g čerstvého syra (Lučina akebo Philadelphia)
  • 3 PL karamelu (kupovaný, alebo doma vyrobený – náš návod nájdete nižšie)

 

Na polevu:

  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL karamelu
  • 1 bielok

 

Na domáci karamel:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • Štipka soli

Ako na to?

  • Z uvedených prísad na cesto vymiesime kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočívať minimálne hodinu, pokojne však aj dlhšie. Z dobre zachladeným cestom sa potom lepšie pracuje.
  • Ak chceme použiť domáci karamel, ten si môžeme pripraviť tiež vopred. Do kastrólika dáme 100 g kryštálového cukru a na slabom ohni necháme cukor roztápať. Po celý čas ho sledujeme, pretože akonáhle sa začne cukor páliť, ide to veľmi rýchlo a mohol by zhorieť. Počas topenia cukor nemiešame, vyhneme sa tak prípadným hrudkám. Až keď je celý cukor rozpustený na zlatú tekutinu, pridáme doň opatrne šľahačkovú smotanu. V tomto okamihu sa celá karamelová zmes zrazí, my ju však ďalej zahrievame a teraz už aj miešame, až kým sa karamel opäť nerozpustí na tekutinu. Ak v nej aj napokon ostanú hrudky, tekutý karamel môžeme precediť cez jemné sitko, ktoré hrudky zachytí. Na záver pridáme do hotového karamelu štipku soli. Takto pripravený ho skladujeme v zaváraninovom pohári (nemusí byť v chladničke, stačí v špajzke) a môžeme ho kedykoľvek použiť na ďalšie spracovanie alebo na maškrtenie.
  • Keď je cesto odpočinuté, na zľahka pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm. Vykrajujeme z neho ľubovoľné tvary, my sme počas Veľkej noci zvolili formu vajíčok.
  • Linecké koláčiky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 9-10 minút. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti vykrojených tvarov a od ich hrúbky, preto odporúčame odsledovať si na prvom plechu, ako dlho treba piecť tie vaše koláčiky.
  • Po dopečení necháme karamelové koláčiky z lineckého cesta vychladnúť na mriežke.

Príprava polevy

  • Teraz si pripravíme polevu. Do preosiateho cukru pridáme jeden bielok a začneme šľahať by vysokých otáčkach. Keď nám vznikne polotuhý sneh, pridáme za lyžicu z pripraveného vychladnutého karamelu a pokračujeme v šľahaní. Do tejto polevy potom namáčame polovicu upečených karamelových lineckých koláčikov a na mriežke ich necháme úplne zaschnúť.
  • Na plnku jednoducho vyšľaháme čerstvý syr s karamelom.
  • Karamelové linecké koláčiky dokončíme tak, že na spodný (bez polevy) nanesieme plnku a prikryjeme ho vrchným koláčikom s polevou. Koláčiky z lineckého cesta najlepšie chutia na druhý deň, keď trochu zmäknú. Veľmi pekne sa tak rozvinie karamelová chuť.

Všakovaké linecké a podobné koláčiky

Pre všetkých milovníkov domácich keksíkov a sušienok na záver ešte náš výber pre inšpiráciu:

Striekané linecké pečivo

Linecké koláčiky s citrónovou plnkou

Pomarančové keksíky s pistáciami

Chrumkavé keksíky s marcipánovo-čokoládovou plnkou

Arašidové sušienky s arašidovou plnkou

Leave a Reply