Toto karamelové linecké cesto som spontánne pripravila pred Veľkou nocou na chalupe. Poznáte to. Na chalupe človek nemá kuchynské vybavenie a suroviny ako doma a častokrát treba improvizovať. No a z mojej improvizácie vzniklo skvelé karamelové linecké cesto, ktoré som poliala karamelovou polevou a naplnila karamelovou plnkou. Pre všetkých milovníkov karamelu tak vznikli tieto karamelové linecké koláčiky na Veľkú noc.
Karamelové linecké cesto od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 130 g masla
- 60 g práškového cukru
- 2 PL karamelového pudingového prášku
- 3 PL šľahačkovej smotany (môže byť aj smotana na varenie)
- 1 žĺtok
- 1 balíček vanilkového cukru
Na plnku:
- 150 g čerstvého syra (Lučina akebo Philadelphia)
- 3 PL karamelu (kupovaný, alebo doma vyrobený – náš návod nájdete nižšie)
Na polevu:
- 100 g práškového cukru
- 1 PL karamelu
- 1 bielok
Na domáci karamel:
- 100 g kryštálového cukru
- 100 ml šľahačkovej smotany
- Štipka soli
Ako na to?
- Z uvedených prísad na cesto vymiesime kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke odpočívať minimálne hodinu, pokojne však aj dlhšie. Z dobre zachladeným cestom sa potom lepšie pracuje.
- Ak chceme použiť domáci karamel, ten si môžeme pripraviť tiež vopred. Do kastrólika dáme 100 g kryštálového cukru a na slabom ohni necháme cukor roztápať. Po celý čas ho sledujeme, pretože akonáhle sa začne cukor páliť, ide to veľmi rýchlo a mohol by zhorieť. Počas topenia cukor nemiešame, vyhneme sa tak prípadným hrudkám. Až keď je celý cukor rozpustený na zlatú tekutinu, pridáme doň opatrne šľahačkovú smotanu. V tomto okamihu sa celá karamelová zmes zrazí, my ju však ďalej zahrievame a teraz už aj miešame, až kým sa karamel opäť nerozpustí na tekutinu. Ak v nej aj napokon ostanú hrudky, tekutý karamel môžeme precediť cez jemné sitko, ktoré hrudky zachytí. Na záver pridáme do hotového karamelu štipku soli. Takto pripravený ho skladujeme v zaváraninovom pohári (nemusí byť v chladničke, stačí v špajzke) a môžeme ho kedykoľvek použiť na ďalšie spracovanie alebo na maškrtenie.
- Keď je cesto odpočinuté, na zľahka pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm. Vykrajujeme z neho ľubovoľné tvary, my sme počas Veľkej noci zvolili formu vajíčok.
- Linecké koláčiky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 9-10 minút. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti vykrojených tvarov a od ich hrúbky, preto odporúčame odsledovať si na prvom plechu, ako dlho treba piecť tie vaše koláčiky.
- Po dopečení necháme karamelové koláčiky z lineckého cesta vychladnúť na mriežke.
Príprava polevy
- Teraz si pripravíme polevu. Do preosiateho cukru pridáme jeden bielok a začneme šľahať by vysokých otáčkach. Keď nám vznikne polotuhý sneh, pridáme za lyžicu z pripraveného vychladnutého karamelu a pokračujeme v šľahaní. Do tejto polevy potom namáčame polovicu upečených karamelových lineckých koláčikov a na mriežke ich necháme úplne zaschnúť.
- Na plnku jednoducho vyšľaháme čerstvý syr s karamelom.
- Karamelové linecké koláčiky dokončíme tak, že na spodný (bez polevy) nanesieme plnku a prikryjeme ho vrchným koláčikom s polevou. Koláčiky z lineckého cesta najlepšie chutia na druhý deň, keď trochu zmäknú. Veľmi pekne sa tak rozvinie karamelová chuť.
Všakovaké linecké a podobné koláčiky
Pre všetkých milovníkov domácich keksíkov a sušienok na záver ešte náš výber pre inšpiráciu:
Linecké koláčiky s citrónovou plnkou
Pomarančové keksíky s pistáciami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.