kváskové tyčinky
kváskové tyčinky
Tento starší recept som práve oprášila na vaše želanie, lebo sa vám očividne zachcelo chrumkať kváskové tyčinky. Výborne sa hodia k nápojom, k telke, na také to domáce chrumkanie. Keď budete nabudúce zarábať rozkvas na chlebík, pamätajte, že ako malú bokovku si môžete rovno pripraviť tieto kváskové tyčinky na chrumkanie. Kváskové tyčinky na chrumkanie od...

Tento starší recept som práve oprášila na vaše želanie, lebo sa vám očividne zachcelo chrumkať kváskové tyčinky. Výborne sa hodia k nápojom, k telke, na také to domáce chrumkanie. Keď budete nabudúce zarábať rozkvas na chlebík, pamätajte, že ako malú bokovku si môžete rovno pripraviť tieto kváskové tyčinky na chrumkanie.

Kváskové tyčinky na chrumkanie od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 120 g rozkvasu (pripravíme ho zmiešaním 1 PL ražného kvásku, 50 g vody a 50 g pšeničnej múky)
  • 120 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 40 g hladkej múky
  • 20 g masti
  • 1 ČL soli
  • 1 bielok
  • sezamové semiačka

 

Ako na to?

Rozkvas si pripravíme ideálne 5 a viac hodín vopred. Vezmeme lyžicu kvásku (ražného alebo pšeničného), zmiešame ju s vodou a pšeničnou múkou a prikryté necháme stáť na kuchynskej linke, kým celý zmes nenarastie a nevytvoria sa v nej bublinky.

Keď je rozkvas hotový (môže to trvať niekoľko hodín), pokračujeme v príprave tyčiniek.

Do misy nasypeme celozrnnú a pšeničnú hladkú múku, primiešame soľ, masť a spolu s rozkvasom vymiesime tuhšie cesto, ktoré nelepí. Cesto necháme vykysnúť. Kysnutie bude opäť trvať niekoľko hodín, v závislosti od teploty a sily kvásku. Vykysnuté cesto viditeľne zväčší svoj objem a po pichnutí prstom doňho sa cesto nevrýti a ostane v ňom dierka.

Po vykysnutí ho rozvaľkáme na tenučký plát (čo najtenší), ten potrieme bielkom, posypeme sezamom a radielkom narežeme na tyčinky. Namiesto sezamu môžeme použiť aj iné semiačka, napr. ľanové alebo rascu, červenú papriku, strúhaný syr a pod.

Rúru rozohrejeme na 220 stupňov teplovzdušných (vrtuľa).

Tyčinky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v dobre rozohriatej rúre na teplovzdušnom režime asi 8 minút (kým sa nezačnú tyčinky sfarbovať do bledohneda a pekne sa nafúknu). Skúste jednu tyčinku, či je dobre prepečená do chrumkava a ak áno, môžete vybrať plech z rúry. Lepšie chutia, keď sú viac upečené.

Na také to domáce chrumkanie

A keďže my veľmi radi chrumkáme, okrem receptu na kváskové tyčinky ešte pridávame ďalšie nápady, ako si napiecť domáce slanosti:

Celozrnné slané praclíky

Jednoduché tvarohové tyčinky

Slané praclíky, výborné k nápojom

 

Leave a Reply