piškótová roláda
piškótová roláda
Oriešková piškótová roláda s jahodovou plnkou
Piškótová roláda bola u nás doma úplná klasika. Maminka ju robievala s džemom, krstná zas s maslovou plnkou a banánom. Banánovú nájdete tiež na našom blogu, klasickú džemovú piškótovú máme v knihe a dnes sme si pripravili úplnú novinku. Čaká na vás oriešková piškótová roláda s jahodovou plnkou, ktorá je naozaj neodolateľná. Oriešková piškótová roláda...

Piškótová roláda bola u nás doma úplná klasika. Maminka ju robievala s džemom, krstná zas s maslovou plnkou a banánom. Banánovú nájdete tiež na našom blogu, klasickú džemovú piškótovú máme v knihe a dnes sme si pripravili úplnú novinku. Čaká na vás oriešková piškótová roláda s jahodovou plnkou, ktorá je naozaj neodolateľná.

Oriešková piškótová roláda s jahodovou plnkou

 

Ingrediencie:

Na cesto:

100 g hladkej múky

80 g kryštálového cukru

50 g mletých lieskovcov

5 vajec

Kôra z polovice citróna

1 ČL vanilkového cukru

 

Na plnku:

400 g jahôd

200 ml šľahačky

3 PL kryštálového cukru

Šťava z 1 citróna

5 plátkov želatíny

 

Práškový cukor a šľahačka, prípadne pár jahôd na ozdobenie.

 

Ako na to?

Celé vajcia šľaháme spolu s cukrom nad parou do bledej hustejšej peny (asi 7 minút). Potom zmes stiahneme z pary a ešte ju šľaháme do vychladnutia.

Preosiatu múku zmiešame s mletými lieskovcami (ideálne, ak boli predtým opražené a vychladnuté, budú potom výraznejšej chuti).

Múku s lieskovcami po lyžiciach gumenou varechou vmiešavame do nadýchanej vajíčkovej zmesi. Hotové cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a uhladíme povrch. Aby bolo upečené cesto pekne hladké, odporúčame, aby ste plech zľahka potreli maslom alebo nejakým tukom a naň „nalepili“ papier na pečenie.

Pečieme na 180 stupňoch v rozohriatej rúre asi 13-15 minút. Hneď po dopečení vyberieme roládu z rúry, preklopíme ju na papier na pečenie, ktorý sme posypali práškovým cukrom a stiahneme z nej papier, na ktorom sa roláda piekla.

Roládu spolu s tým novým papierom na pečenie zrolujeme a takto ju necháme vychladnúť.

Medzitým si pripravíme plnku. Asi 2/3 jahôd spolu s cukrom rozmixujeme ponorným mixérom. Plátky želatíny dáme do misky s vodou na 10 minút napučať.

Citrónovú šťavu zahrejeme, odstavíme z ohňa a v ešte teplej rozmiešame napučané a vyžmýkané plátky želatíny. Túto zmes potom vlejeme do rozmixovaných jahôd a dobre rozmiešame. Túto jahodovú zmes potom spojíme s vyšľahanou šľahačkou a zľahka ale dôkladne premiešame.

Napokon do plnky primiešame zvyšnú tretinu nadrobno nasekaných jahôd a necháme plnku v chladničke tuhnúť.

Keď je roláda úplne vychladnutá a plnka začína viditeľne tuhnúť, naplníme roládu tak, že plnku nanesieme asi na dve tretiny rozrolovanej rolády a tú potom preložíme, aby sa oba konce roládového cesta spojili. Táto roláda nie je slimákovito zrolovaná, iba vytvoríme ako keby kružnicu z cesta, ktorá je naplneá jahodovou plnkou.

Roládu zavinieme do papiera na pečenie a necháme v chlade úplne stuhnúť. Podávame ju posypanú práškovým cukrom a ozdobenú trochou šľahačky, prípadne menšou čerstvou jahodou.

Jahodové recepty

Jahodová torta skoro bez pečenia

Éclairs s vanilkovým krémom a s jahodami

Jahodový koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou

Makový koláč s jahodami pod sklom

 

Leave a Reply