Odpaľované koláčiky s kokosovým krémom
Odpaľované koláčiky s kokosovým krémom
Odpaľované koláčiky s kokosovým krémom
Odpaľované koláčiky s kokosovým krémom
Odpaľované koláčiky s kokosovým krémom
Odpaľované koláčiky s kokosovým krémom

Odpaľované koláčiky sú niečo, čoho sa netreba báť. Na odpaľované cesto máme dobrý recept, dokonca aj bezlepkový a náš kokosový krém nemá vo svete páru :-). Ak sa chcete blysnúť pred plánovanou návštevou, odporúčame vám pustiť sa do tohto receptu.

Odpaľované koláčiky s kokosovou plnkou a čokoládou od Sisters Bakery

Ingrediencie:   

Na cesto

  • 125 g masla alebo rastlinného tuku
  • 250 ml vody
  • Pol ČL soli
  • 30 g zemiakového škrobu
  • 100 g ryžovej múky
  • 4 vajcia
  • 1 ČL xantánovej alebo guarovej gumy

Na plnku

  • 4 žĺtky
  • 100 g kokosového cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 400 ml kokosového mlieka (môže byť aj 200ml kokosového mlieka a 200 ml klasického mlieka)
  • 20 g masla
  • 1 šľahačky

Na ozdobenie:

  • 150 g horkej čokolády
  • 20 g rastlinného tuku
  • Jemne opražený strúhaný kokos (asi 50 g)

 

Ako na to?

  • V hrnci roztopíme maslo v mlieku a vode. Pridáme soľ a pomiešame.
  • Prisypeme preosiatu zmes ryžovej múky, zemiakového škrobu a xantánovej alebo guarovej múky a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme aspoň 10-20 minút chladnúť.
  • Cesto si preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.
  • Hotové cesto nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie v tvare guličiek o veľkosti vlašského orecha. Na jeden plech nám ich vyšlo 30 ks.
  • Pečieme najprv 15 minút pri 180 stupňoch, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich arechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 20-25 minút do zlatohneda. Batôžteky by mali byť po dopečení vo vnútri suché a na povrchu tvrdé.
  • Hotové koláčiky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku.
  • Na plnku si v miske vyšľaháme vajcia s cukrom do penista, potom pridáme kukuričný škrob a ešte riadne vymiešame.
  • Dáme variť mlieko. Prevreté mlieko vlejeme na vajíčkovú zmes a miešame do homogénnej zmesi. Celé to vlejeme späťdo hrnca, v ktorom sme varili mlieko a za stáeho miešania varíme do zhustnutia.
  • Necháme trochu vychladnúťa potom pridáme maslo a rozmiešame ho, aby sa krém pekne leskol.
  • Po úplnom vychladnutí vmiešame do krému do tuha vyšľahanú šľahačku.
  • Pomocou zdobiaceho vrecka s veľmi tenkou špičkou vstriekavame krém cez malú dierku na povrchu do batôžtekov. Odložíme do chladničky stuhnúť.
  • Hotové a stuhnuté batôžteky namáčame v roztopenej čokoláde s troškou tuku a posýpame ich mierne opraženým kokosom.

Odpaľované koláčiky majú v našom receptári slušné zastúpenie. Ak máte chuť na tento druh pečiva, skúste aj ďalšie naše recepty:

Éclairky s vanilkovým krémom a jahodami

Maxi éclairky s černicami a mätou

Karamelové veterníky

Vanilkové odpaľované venčeky

Trojité čokoládové veterníky z odpaľovaného cesta

Odpaľované šišky

Leave a Reply