Odpaľované koláčiky sú niečo, čoho sa netreba báť. Na odpaľované cesto máme dobrý recept, dokonca aj bezlepkový a náš kokosový krém nemá vo svete páru :-). Ak sa chcete blysnúť pred plánovanou návštevou, odporúčame vám pustiť sa do tohto receptu.
Odpaľované koláčiky s kokosovou plnkou a čokoládou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto
- 125 g masla alebo rastlinného tuku
- 250 ml vody
- Pol ČL soli
- 30 g zemiakového škrobu
- 100 g ryžovej múky
- 4 vajcia
- 1 ČL xantánovej alebo guarovej gumy
Na plnku
- 4 žĺtky
- 100 g kokosového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 400 ml kokosového mlieka (môže byť aj 200ml kokosového mlieka a 200 ml klasického mlieka)
- 20 g masla
- 1 šľahačky
Na ozdobenie:
- 150 g horkej čokolády
- 20 g rastlinného tuku
- Jemne opražený strúhaný kokos (asi 50 g)
Ako na to?
- V hrnci roztopíme maslo v mlieku a vode. Pridáme soľ a pomiešame.
- Prisypeme preosiatu zmes ryžovej múky, zemiakového škrobu a xantánovej alebo guarovej múky a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla. Necháme aspoň 10-20 minút chladnúť.
- Cesto si preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar.
- Hotové cesto nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie v tvare guličiek o veľkosti vlašského orecha. Na jeden plech nám ich vyšlo 30 ks.
- Pečieme najprv 15 minút pri 180 stupňoch, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich arechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 20-25 minút do zlatohneda. Batôžteky by mali byť po dopečení vo vnútri suché a na povrchu tvrdé.
- Hotové koláčiky necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku.
- Na plnku si v miske vyšľaháme vajcia s cukrom do penista, potom pridáme kukuričný škrob a ešte riadne vymiešame.
- Dáme variť mlieko. Prevreté mlieko vlejeme na vajíčkovú zmes a miešame do homogénnej zmesi. Celé to vlejeme späťdo hrnca, v ktorom sme varili mlieko a za stáeho miešania varíme do zhustnutia.
- Necháme trochu vychladnúťa potom pridáme maslo a rozmiešame ho, aby sa krém pekne leskol.
- Po úplnom vychladnutí vmiešame do krému do tuha vyšľahanú šľahačku.
- Pomocou zdobiaceho vrecka s veľmi tenkou špičkou vstriekavame krém cez malú dierku na povrchu do batôžtekov. Odložíme do chladničky stuhnúť.
- Hotové a stuhnuté batôžteky namáčame v roztopenej čokoláde s troškou tuku a posýpame ich mierne opraženým kokosom.
Odpaľované koláčiky majú v našom receptári slušné zastúpenie. Ak máte chuť na tento druh pečiva, skúste aj ďalšie naše recepty:
Éclairky s vanilkovým krémom a jahodami
Maxi éclairky s černicami a mätou
Vanilkové odpaľované venčeky
Trojité čokoládové veterníky z odpaľovaného cesta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.