orechový koláč
orechový koláč
orechový koláč
orechový koláč
Tento výborný orechový koláč máme v repertoári už dlhšie. Je veľmi jednoduchý, veľmi dobrý a môžete ním ponúknuť aj bezlepkáčov, pretože neobsahuje múku. Iba orechy a za lyžicu škrobu. My si ho pečieme raz do roka, na oslavu lieskovcovej sezóny niekedy v septembri. Vtedy totižto opadávajú zrelé oriešky z našej liesky a pripomína nám to...

Tento výborný orechový koláč máme v repertoári už dlhšie. Je veľmi jednoduchý, veľmi dobrý a môžete ním ponúknuť aj bezlepkáčov, pretože neobsahuje múku. Iba orechy a za lyžicu škrobu. My si ho pečieme raz do roka, na oslavu lieskovcovej sezóny niekedy v septembri. Vtedy totižto opadávajú zrelé oriešky z našej liesky a pripomína nám to že leto končí a prichádza jeseň (a naše narodky). Ale človeku padne dobre upiecť si ho kedykoľvek má chuť na dobrý orechový koláč s čokoládkou.

Orechový koláč z lieskovcov bez múky

Ingrediencie:

  • 250 g opražených a potom pomletých lieskovcov
  • 35 g zemiakového alebo kukuričného škrobu
  • 75 g nastrúhanej horkej čokolády
  • Za ¼ ČL mletej škorice a rovnako mletého kardamomu  (nemusí byť, ale korenie dá koláču niečo extra)
  • Pol ČL mletej vanilky
  • 7 vajec
  • 175 g kryštálového cukru
  • 2 PL vody

 

Na polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • Asi 100 ml šľahačky
  • Za hrsť opražených nasekaných lieskovcov

 

Ako na to? 

  • V mise zmiešame lieskovce, škrob, nastrúhanú čokoládu, vanilku, škoricu a kardamom.
  • Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. Žĺtky zmiešame so 125 g kryštálového cukru a 2 PL vody do penista.
  • Bielky so zvyšnými 50 g kryštálového cukru vyšľaháme do tuhého snehu. Sneh jemne zmiešame so žĺtkovou zmesou.
  • Jemne primiešame suchú orechovú zmes.
  • Dáme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie (priemer asi 24cm), resp.do štvorcovej (približne 23×23 cm) uhladíme povrch a pečieme v predhriatej rúre na 160 stupňov asi 40-45 minút. Pozor, čas pečenia závisí od výšky koláča. Ak ho pečiete na plechu alebo robíte menšiu dávku, stačí piecť 30 minút. Ak ho pečiete v tortovej forme a koláč je vyšší, pečte dlhšie a pomocou špajle skúšajte, či je v strede prepečený.
  • Na polevu privedieme šľahačku do bodu varu a zalejeme ňou na drobné kúsky nalámanú čokoládu.
  • Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a kým nezískame tekutejšiu zmes. Oblejeme ňou koláč, uhladíme povrch a rovnako uhladíme „stekance“ po bokoch.
  • Na ešte nestuhnutú polevu dáme nasekané a opražené lieskovce.

A aby toho nebolo málo, ešte nejaké bezlepkové recepty pripájame:

Šťavnatý makový koláč s jablkami

Bezlepkové orieškové minitortičky s čokoládou

Pohánková torta s brusnicami

Koláč bez múky z červenej repy s citrónom

Čokoládový koláč z ryžovej múky

 

Leave a Reply