Orieškové keksíky s karamelovou plnkou som vymyslela pre seba. Ja totižto milujem lieskovce a karamel. Ich základom je krehké cesto s primeraným množstvom opražených mletých lieskovcov a jednoduchá ale veľmi dobrá karamelová plnka. Kombinácia hodná sviatočného stola. Tak čo, upečiete si ich na Vianoce? Orieškové keksíky s karamelovou plnkou od Sisters Bakery   Ingrediencie: Na...

Orieškové keksíky s karamelovou plnkou som vymyslela pre seba. Ja totižto milujem lieskovce a karamel. Ich základom je krehké cesto s primeraným množstvom opražených mletých lieskovcov a jednoduchá ale veľmi dobrá karamelová plnka. Kombinácia hodná sviatočného stola. Tak čo, upečiete si ich na Vianoce?

Orieškové keksíky s karamelovou plnkou od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na keksíky:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g mletých lieskovcov
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce

Na plnku:

  • 150 g masla
  • 5 PL karamelu (buď použijeme hotový kupovaný karamel alebo si ho vyrobíme – viď recept nižšie)

Na domáci karamel:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 ml šľahačky
  • 50 g masla

 

 

Ako na to?

Preosiatu múku a cukor premiešame s mletými opraženými lieskovcami, pridáme vajce, zmäknuté maslo a vypracujeme cesto. Zabalené do fólie ho dáme odpočinúť do chladničky aspoň na hodinu. So studeným cestom sa lepšie pracuje.

Na zľahka pomúčenej doske potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3-4 mm, vykrajujeme oválne tvary (alebo čokoľvek, čo chceme 😊) a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do polovice tvarov spravíme otvor, napríklad okrúhle okienko, aby bolo neskôr dobre vidno plnku.

Orieškové keksíky pečieme na 180 stupňoch vo vopred vyhriatej rúre asi 10-12 minút.

Domáci karamel si pripravíme nasledovne. Do kastrólika dáme kryštálový cukor a na slabom ohni ho pomaly zahrievame, až sa začne topiť. Nemiešame a čakáme, kým sa všetky kryštáliky cukru rozpustia. Potom do karamelu opatrne prilejeme šľahačku. Celá zmes sa v tomto okamihu zrazí, ale to je v poriadku. Ďalej na slabom ohni zmes miešame, kým sa nerozupstí. Napokon do nej vmiešame maslo a odložíme bokom vychladnúť. Takto pripravený karamel skladujeme v chladničke v sklenenom uzatvárateľnom pohári. Vydrží tak aj niekoľko týždňov.

Na plnku vyšľaháme zmäknuté maslo s vychladnutým karamelom. Naplníme upečené orieškové keksíky a posypeme ich pred podávaním cukrom. Prvý deň sú chrumkavé, potom ale trochu zmäknú a sú výborné. Uskladňujeme ich v chlade.

Keď už máme napečené

Ku kávičke patrí koláčik. A keď už sme si napiekli, môžeme si vyložiť nohy a vychutnávať si svoj moment pokoja napríklad aj pri dobrej knihe. Ja vám odporúčam moju knihu Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. A nebojte sa, nechcem vám nahovárať, že čítanie receptov je oddychovka.

Táto kniha totižto nie je len o receptoch. Je to zbierka príbehov z kulinárnej histórie, ktoré doprevádzajú jednotliví recepty a robia z nich zaujímavé unikáty. Vedeli ste napríklad, aký ľúbostný príbeh sa skrýva za maďarským dezertom s názvom Rigó Jancsi? Okolo rožkov tiež koluje legenda, ktorá je možno pravdou. Alebo sa v knihe dočítate, ktorý dezert si cisárovná Sisi dávala posielať všade, kam cestovala.

A mnohé iné.

Takmer zabudnuté recepty 2
Takmer zabudnuté recepty 2

Moja druhá kniha je pre všetkých, ktorí radi pečú, napečené jedia a aj pre tých, ktorí si chcú uchovať zbierku receptov, na ktoré by bola škoda zabudnúť. Nech je aj pre vás kronikou toho najlepšieho zo sladkého a slaného pečenia. Evergreenov, ktoré odolali času a móde a uchovali si svoju tvár po stáročia. Lebo tak nám najlepšie chutia :-).

Knihu Takmer zabudnuté recepty 2 si môžete hneď teraz objednať priamo na našej stránke za výhodnú cenu. Odosielame obratom po zaplatení. 

Veríme, že bude originálnym darčekom pre vás alebo vašich blízkych.

 

Leave a Reply