Aj u vás na Vianoce nesmie chýbať vianočná štóla? Trochu sme si zaexperimentovali a pripravili sme si neskutočne jemnú a chutnú verziu tradičného vianočného pečiva. Upiekli sme si čokoládovo-pomarančové mini štóly – chutné vianočné jednohubky v sladkej podobe, ktorým nikto neodolá. Z tejto dávky vám vyjde asi 30 ks a verte, že sú hodné tej...

Aj u vás na Vianoce nesmie chýbať vianočná štóla? Trochu sme si zaexperimentovali a pripravili sme si neskutočne jemnú a chutnú verziu tradičného vianočného pečiva. Upiekli sme si čokoládovo-pomarančové mini štóly – chutné vianočné jednohubky v sladkej podobe, ktorým nikto neodolá. Z tejto dávky vám vyjde asi 30 ks a verte, že sú hodné tej práce.

Vianočná štóla ako čokoládové mini štóly od Sisters Bakery

Ingrediencie:

 

Na štartér:

  • 100 g hladkej múky
  • 65 g teplej vody
  • 1 g sušeného droždia

 

Na ovocno-orechový základ:

  • 100 g nasekaných opražených lieskovcov
  • Kôra z 1 bio pomaranča
  • Pol deci rumu
  • 1 vanilkový cukor

 

 

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 140 g studeného masla
  • 100 g nasekanej čokolády alebo čokoládových gombičiek
  • 30 ml teplej vody
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1 PL medu
  • 1 PL kakaa
  • balíček sušeného droždia (asi 7 g)
  • pol ČL soli
  • + štartér
  • + ovocno-orechový základ

 

Na dokončenie:

  • 100 g masla
  • Asi 200 g práškového cukru

 

Ako na to?

Večer si pripravíme štartér zmiešaním uvedených prísad a necháme ho prikrytý fóliou na kuchynskej linke až do rána.

Rovnako večer si do misky dáme nasekané opražené lieskovce, pridáme k ním nastrúhanú kôru z jedného väčšieho vio pomaranča, vanilkový cukor a zalejeme to rumom. Dobre premiešame a prikryté necháme na kuchynskej linke až do rána.

Ráno si do misy, v ktorej budeme miesiť cesto, dáme vodu, sušené droždie, 1 lyžicu cukru, 1 vajce, 1 lyžicu medu a metličkou všetko spolu rozhabarkujeme. Pridáme preosiatu hladkú múku, preosiate kakao, soľ a štartér (ktorý nám od večera pekne vykysol) a miesime asi 8 minút – najprv pomaly, po dvoch minútach rýchlejšie. Miesením sa z lepkavého cesta stane guľa, ktorá sa odlepuje od okrajov misy.

Vtedy po troche pridávame studené maslo – aby sa nám s ním lepšie pracovalo, môžeme ho pobúchať valčekom na vaľkanie. Keď postupne zapracujeme do cesta celé maslo, cesto nám zmäkne a trochu zlepkavie.

Do dobre premieseného cesta pridáme čokoládové kúsky a ovocno-orechový základ. Ešte krátko všetko premiesime, aby sa prísady dobre zapracovali do cesta. Prikryté fóliou ho necháme v teple 15 minút podkysnúť. Potom ho stierkou v mise trochu poprekladáme a zas ho necháme 15-20 min. odpočívať. Toto zopakujeme ešte 2-3 razy. Vďaka prekladaniu bude cesto nadýchané a bublinkové.

Poprekladané cesto teraz necháme pol hodinu až hodinu odpočívať a kysnúť.

Z vykysnutého cesta lyžicou odkrajujeme kúsky o čosi väčšie ako vlašský orech a mokrými rukami ich kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vytvarujeme malé bochníčky (pokojne aj nepravidelné) a poslednýkrát ich necháme 15 minút prikryté fóliou na plechu podkysnúť.

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, vložíme do nej plech s mini štólami a pečieme ich asi 20-25 minút.

Hneď po dopečení ich veľkoryso potrieme roztopeným maslom a bohato ich poprášime práškovým cukrom. Necháme ich vychladnúť.

Vianočná štóla je vďaka spôsobu prípravy trvanlivým pečivom. Rovnako to platí aj pre tieto čokoládové mini štóle. Ak ich upečiete dopredu, odporúčam uchovávať ich zabalené v potravinárskej fólii a v krabičke.

Tradičná vianočná štóla

Ak ste skôr za tradičnú vianočnú štólu pečenú vo väčšom bochníku, s hrozienkami, orieškami a kandizovaným ovocím, máme výborný recept. Nájdete ho v knihe Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Okrem receptu sa v knihe dočítate, akú históriu má tento tradičný sýty vianočný koláč.

Takmer zabudnuté recepty 2

Spolu 71 receptov na sladké a slané pečenie, ktoré doprevádzajú príbehy z kulinárnej histórie, nájdete v našej druhej knihe. Tá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti, kde majú radi poctivé domáce dobroty, kde nechcú zabudnúť na recepty po babičkách a kde si radi prečítajú aj milé príbehy, ktoré dokresľujú vznik týchto receptov, ktoré odolali času.

Knižku Takmer zabudnuté recepty 2 si môžete hneď teraz objednať za výhodnú cenu na našej stránke pre seba alebo pre niekoho blízkeho.

Ďakujeme za vašu priazeň a podporu.

tradičná vianočná štóla
tradičná vianočná štóla

 

Leave a Reply