Pavlova je koláčik, ktorý vznikol na počesť ruskej baletky a po nej nesie aj meno. Základom tohto koláčika je meringue – čo je vlastne do tuha ušľahaný vaječný bielok s cukrom. Podľa toho o aký typ meringue ide, bielok sa šľahá klasicky, prípadne nad parou alebo sa pripravuje pomocou cukrového sirupu. Každopádne, toto je výborný spôsob ako pripraviť ľahký, bezlepkový dezert, super sa hodiaci na leto. Môžete ich napiecť (lepšie povedané nasušiť) ako mini Pavlova koláčiky alebo aj ako tortu. Recept sa nemení a teda fakt stojí za to vyskúšať ho.
Pavlova – minikoláčiky z bielok od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 6 bielkov
- 360 g kryštálového cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 PL vínneho octa
- Asi pol kila jahôd
- 1 šľahačka
- 1-2 PL kryštálového cukru na jahody
- 1 ČL kukuričného škrobu
Ako na to?
- Bielka a kryštálový cukor šľaháme na najvyšších obrátkach do tuha.
- Pridáme preosiaty škrob a ocot a riadne všľaháme.
- Bielkovú zmes naplníme do zdobiaceho sáčku a na plechy vystlané papierom na pečenie robíme veterníčky, resp.ak nemáme zdobiaci sáčok, môžeme robiť lyžicou kôpky.
- Maloou lyžičkou namočenou vo vode potom vytvarujeme v strede priehlbinku, do ktorej budeme po dopečení dávať plnku.
- Sušíme v rúre na 100 stupňov v horkovdušnom režime asi 40-50 minút. My sme robili naraz tri plechy a koláčiky sa sušili hodinu.
- Na plnku si najprv nakrájame na kúsky polovicu jahôd, pridáme 3-4 PL vody a cukor a povaríme asi 5 minút. 1ČL škrobu rozmiešame v troške vody a vlejeme do vriacich jahôd, krátko povaríme a odstavíme.
- Keď jahody vychladnú, vyšľaháme šľahačku, lyžičkou ju nanesieme do priehlbiniek v pusinkách, šľahačku polejeme povarenými (vychladnutými) jahodami a dozdobíme nakrájanými čerstvými jahodami.
V našom virtuálnom receptári nájdete viacero receptov, ktorých základ tvoria bielky:
Makrónky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.