Pivný chlieb
Pivný chlieb
Pivný chlieb
Pivný chlieb

Pivný chlieb v sebe kombinuje kvasnú silu piva a obyčajné sušené kvasnice. Tieto dve ingrediencie dokopy vytvoria malé kúzlo, vďaka ktorému tento biely chlieb krásne nakysne a v jeho štruktúre sa vyrobia krásne oká – dierky. Chlebík je vo vnútri mäkký a nadýchaný, kôrka je pevná a chrumkavá. Neurýchľujte proces miesenia a kysnutia, ak dodržíte náš návod, chlebík sa vám určite vydarí a bude presne taký, ako ho popisujeme.

Biely pivný chlieb od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

  • 500 g hladkej múky
  • 350 ml piva (svetlého)
  • 2 ČL soli
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • Trochu múky na podsypávanie

 

Ako na to?

  • V mise zmiešame najprv suché prísady, pridáme pivo a miesime cesto (ideálne mixérom) dovtedy, kým je cesto hladké, nelepivé a odliepa sa od okrajov misy. Neprisýpame viac múky.
  • Vymiesené cesto (miesili sme asi 15 minút) necháme v mise, zakryjeme ho potravinovou fóliou alebo igelitom a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a premiesime ho. Rukami ho natiahneme do tvaru obdĺžnika (veľkosti asi 30×40 cm) a necháme prikryté utierkou podkysnúť asi 15-20 minút.
  • Potom ho poskladáme do balíčka (zhora dole, sprava doľava) a necháme opäť prikryté podkysnúť.
  • Podkysnutý balíček znovu rukami (pritláčaním) „rozťapkáme“ na obdĺžnik. Teraz už len preložíme zhora do stredu a pritlačíme šev, zdola dostredu a pritlačíme šev.
  • Vytvorí sa nám tak bochník, zhora ho môžeme pomúčiť a položíme ho na plech, ktorý sme nechali v rúre, kým sa nám rozohriala na 220 stupňov. Zapneme parný režim, resp.na dno rúry dáme nádobu s vodou.
  • Pečieme asi 30-35 minút, kým kôrka chleba nenadobudne hnedkastú farbu a chlieb je aj zo spodu upečený (tak, že si naň môžete zaklopkať). Vyberieme z rúry.
  • Necháme ho na plechu, až kým úplne nevychladne. Nesnažíme sa urýchliť chladenie, chlebík na plechu ešte bude „dozrievať“, aby bola striedka správne dopečená. Až potom ho rozrežeme.

Receptov na chleby nájdete na našej stránke slušné množstvo. Je to naša veľká záľuba a o recepty sa rady podelíme:

Chlieb bez miesenia pre začiatočníkov

Kváskový špaldový chlieb

Kváskový ražný chlieb

Írsky chlieb bez kysnutia

Americký toastový chlieb

Leave a Reply