Slané rožky s plnkou z pesta
Slané rožky s plnkou z pesta
Slané rožky s plnkou z pesta
Slané rožky s plnkou z pesta
Slané rožky s plnkou z pesta

Slané rožky a ešte k tomu domáce? A ešte k tomu plnené? Najlepšia vec ako príloha ku grilovaným dobrotám. Keď plánujete letnú grilovačku, upečte si ich a ponúknite ich vašim hosťom. Verte tomu, že si od vás budú pýtať recept. Už samotné rožky sú vynikajúce, keď ich ale naplníte pestom (najlepšie z medvedieho cesnaku), povýšite ich na gurmánsky zážitok. Do tretice všetko dobré, popri obyčajných a plnených si z tohoto cesta môžete upiecť aj syrové rožky tým, že na ne jednoducho pred pečením naukladáte plátky obľúbeného syra.

Slané rožky s pestom z medvedieho cesnaku od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

  • 700 g hladkej múky
  • 2 ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 balíčky sušeného droždia
  • 400 ml vlažnej vody

Plnka:

  • Pesto z medvedieho cesnaku (môžeme použiť aj cesnakovú plnku, ktorú si prirpavíme tak, že niekoľko strukov cesnaku roztlačíme a rozmiešame s olejom neutrálnej chuti a trochu dosolíme). Plus ľanové alebo sezamové semiačka na posypanie.
  • Ako alternatívu môžeme z tohto základného cesta pripraviť aj rožky bez plnky a povrch len posypať hrubozrnnou soľou a celou rascou, alebo poukladať na povrch nejaký dobrý syr výraznej chuti.

 

Ako na to?

  • Do misy nasypeme všetky sypké ingrediencie na cesto, premiešame, pridáme olej a vodu a asi 10 minút miesime mixérom cesto. Hotové cesto bude pružné, nelepivé a homgénne.
  • Cesto necháme prikryté utierokou asi pol hodinu nakysnúť.
  • Nakysnuté cesto vyberieme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na 10 rovnakých kúskov (každý bude mať niečo vyše 100 g).
  • Kúsky cesta premiesime a krúživými pohybmi dlane vyvarujeme do guľatých bochníčkov. Tie prikryjeme a necháme asi 15 minút podkysnúť.
  • Jednotlivé bochníčky položíme na jemne pomúčenú dosku, dlaňou ich spľasneme, valčekom vyvaľkáme do oválov (ovál by mal byť na dĺžku asi 20 cm, na šírku niečo vyše 10 cm). Zhora nadol ovál zrolujeme do hrubšieho rožka, ktorý potom zľahka oboma dlaňami vygúľame do tenšieho, ale dlhého rožka tak, aby sa zmestil na plech.
  • Ak robíme rožky plnené pestom, pesto nanesieme na vyvaľkaný ovál, necháme po krajoch trochu voľného miesta a postupujeme rovnako ako vyššie popísané.
  • Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na syrové rožky poukladáme plátky syra, ktoré sme si nakrájali na šírku rožka. Na pestové rožky môžeme (ale nemusíme) nasypať ľanové alebo sezamové semiačka, na slané rožky nastriekame trochu vody (pomocou rozprašovača), nasypeme hrubozrnnú soľ a rascu.
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 220 stupňoch asi 20 minút. Ak si naporcujete rožteky menšie, skráťte dobu pečenia asi na 15-17 minút. Pred pečením ešte rožky aj vyhriatu rúru postriekame vodou, aby sa nám vytvorila para (alebo pečieme v parnom režime rúry).

Hľadáte dobré recepty na slané pečivká? Už ste vyskúšali tieto?

Zemiakové pletenky

Alsaský osúch so slaninkou a smotanou

Oškvarkové pagáče

Bavorské praclíky

Leave a Reply