Plnený perník je náš najnovší recept, ktorý vás asi trochu prekvapí. Môžete trikrát hádať, čím je plnený. A ak ste si práve tipli, že lekvárom, tak nie. Nie je plnený ani čokoládou, ani hrozienkami či sušeným ovocím. Je plnený perníkom. Prekvapivá kombinácia, ale najmä – prekvapivo dobrá. Poďme sa na to pozrieť zblízka.
Plnený perník od Sisters Bakery
Cesto:
- 3 PL medu
- 450 g hladkej múky
- 130 g práškového cukru
- 70 g masla
- 2 vajcia
- 1 ČL mletej škorice
- Pol ČL mletých klinčekov
- Pol ČL mletého anízu
- 1 ČL salajky (uhličitam amónny alebo jelenia soľ)
Plnka:
- 160 g zomletého upečeného perníkového cesta
- 1 PL medu
- 3 PL mletých vlašských orechov
- 2 PL kyslého lekváru
- 1 PL rumu
- Trochu vlažnej vody
- 200 g horkej čokolády a trochu kokosového tuku do polevy, prípadne trochu bielej čokolády na dozdobenie
Ako na to?
- Prísady na cesto zmiešame dokopy a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme cez noc odležať. Odležané cesto bude vo výsledku mäkšie a nadýchanejšie, odporúčame preto tento krok nepreskakovať. Úplne ideálne bude, ak cestu doprajeme kľudne aj viac času než len jedna noc. Toto cesto môžete zamiesiť napríklad týždeň dopredu.
- Odležané cesto na druhý deň rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 7 mm, vykrajujeme obdĺžničky (asi 3x4cm) a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie.
- Pečieme na 200 stupňoch v dobre rozohriatej rúre po dobu 10 minút. Počas pečenia bude vo vzduchu cítiť trochu nepríjemný zápach z vyparujúcej sa salajky, ale v chuti koláčikov ju absolútne nebude cítiť.
- Z upečených koláčikov odložíme najmenej vydarené, ktoré použijeme na plnku (budeme potrebovať 160 gramov približne).
- Na plnku rozmelieme upečené perníkové cesto na omrvinky, premiešame ich s ostatnými ingredienciami na plnku, vznikne nám kašovitá zmes, ktorou naplníme vždy po dva perníky.
- Nad parou si roztopíme horkú čokoládu s kokosovým tukom a polievame ňou perníčky. Prípadne ich môžeme ešte ozdobiť bielou čokoládou.
- Necháme ich na mriežke stuhnúť.
- Najlepšie chutia odležané, keď cesto perníka trochu nasiakne plnkou (udržiavajte ich však v krabičke bez prístupu vzduchu).
Perníky a medovníky – naša láska
Plnený perník je len jedným z mnohých perníkových receptov, ktoré nájdete na našej stránke alebo v našej knihe Takmer zabudnuté recepty.
Na uľahčenie vášho vyhľadávania sme pripravili krátky súhrn našich top 10 perníkových receptov.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.