kompót z pečených sliviek
kompót z pečených sliviek
kompót z pečených sliviek
Ak sa vám urodilo veľa sliviek a nechce sa vám dlho stáť pri sporáku a variť lekvár, skúste tento recept na kompót z pečených sliviek. Podávať ho môžete na retro spôsob k rezňu s ryžou, ale mne najlepšie chutí ako príloha k ryžovému nákypu, krupicovému nákypu alebo k cisárskemu trhancu. Tento kompótik oceníte najmä na jeseň, kedy vás vďaka zmesi voňavého korenia...

Ak sa vám urodilo veľa sliviek a nechce sa vám dlho stáť pri sporáku a variť lekvár, skúste tento recept na kompót z pečených sliviek. Podávať ho môžete na retro spôsob k rezňu s ryžou, ale mne najlepšie chutí ako príloha k ryžovému nákypu, krupicovému nákypu alebo k cisárskemu trhancu. Tento kompótik oceníte najmä na jeseň, kedy vás vďaka zmesi voňavého korenia aj trochu zahreje.

Rýchly kompót z pečených sliviek

Ingrediencie:

  • Asi 2 kg sliviek (nie príliš mäkkých, lepšie sa na kompót hodia tvrdšie slivky)
  • Kryštálový cukor podľa chuti (ja som dala 500 g)
  • 2 ČL mletej škorice (alebo 2-3 škoricové drievka)
  • 4 celé klinčeky
  • 200 ml červeného vína

 

Ako na to?

Z tohto množstva som zavarila asi 5 pohárikov  s objemom približne 400 ml.

Slivky (ako spomínam v prísadách, lepšie sa sem hodia tvrdšie slivky) umyjeme, odkôstkujeme a rozdelíme na polovice. Dáme ich do vysokej ohňovzdornej panvice alebo nižšieho kastróla, ktorý sa dá dať do rúry, zasypeme ich kryštálovým cukrom (ja som dala trstinový), pridáme červené víno, klinčeky, škoricové drievka alebo mletú škoricu a dáme variť na stredne silný oheň.

Keď zmes začne vrieť, stíšime ju a povaríme krátko, asi 5 minút. Potom celý kompót v hrnci presunieme do rúry, prikryjeme ho pokrievkou a v rúre ho pečieme na 150 stupňoch asi 25-30 minút.

Ešte horúci ho rozdelíme do vysterilizovaných zaváraninových pohárov a necháme zabalené do deky pomaly vychladnúť. Počas tohto procesu sa dobre uchytia viečka a kompót z pečených sliviek sa tak dobre zakonzervuje.

Ak ste mali dobre vysterilizované poháre, tento kompót vám vydrží v špajzke niekoľko mesiacov, ak nie rokov 😊. Tento kompót si môžete pripraviť aj v menšej dávke a rovno po “upečení” ho aj podávať k jedlu. Alebo ho môžete uchovávať 3-4 dni v chladničke.

Chuťovky

Na mojej stránke nenájdete len recepty na sladké a slané pečené dobroty. Občas sem pridám chuťovky zo zeleniny a ovocia, ako napríklad moje džemy, sirupy, či kompóty ako ten dnešný, kompót z pečených sliviek. Aby ste teraz nemuseli vyhľadávať, čo všetko v tejto kategórii máme, rovno som vám sem vybrané recepty spísala. Stačí kliknúť na link a popozerať si. A vyskúšať :-).

Domáci jahodový džem

Citrónový krém – lemon curd

Bazový sirup

Dulové želé cukríky (dulový syr)

Marhuľový sirup

Citrónový sirup a lekvár

Jablkový sirup s tekvicou, škoricou a badiánom

Škoricový sirup

Leave a Reply