škoricová babka
škoricová babka
škoricová babka
Škoricová babka – no nie je to milý názov pre kysnutý koláč? Na internete sa dočítate dosť veľa o tomto koláči, vraj má poľsko – židovský pôvod. Zatiaľ čo vo východnej Európe ho pečú v bábovkovej forme, v židovskej kultúre ho zvyknú piecť vo forme zapleteného vrkoča. Tak sme ho pripravili aj my dnes, inšpirovali...

Škoricová babka – no nie je to milý názov pre kysnutý koláč? Na internete sa dočítate dosť veľa o tomto koláči, vraj má poľsko – židovský pôvod. Zatiaľ čo vo východnej Európe ho pečú v bábovkovej forme, v židovskej kultúre ho zvyknú piecť vo forme zapleteného vrkoča. Tak sme ho pripravili aj my dnes, inšpirovali sme sa pečivom, ktoré jedna z nás ochutnala na výlete v Izraeli. Zaujíma vás, ako dosiahnete krásne mramorové tvarovanie koláčika? V recepte nájdete podrobný návod ako na to.

Škoricová babka od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 120 g mlieka
  • 80 g masla alebo rastlinného tuku
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce a 1 žĺtok
  • 1 balenie sušeného droždia

 

Na plnku:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g roztopeného masla
  • 2 PL kakaového prášku
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce na potieranie

 

Ako na to?

  • V mise zmiešame sypké prísady na cesto, potom pridáme vajce, žĺtok, vlažné mlieko a maslo a vymiesime cesto, ktoré bude hladké, pružné a bude sa odliepať od okrajov misy. Krátko ho ešte ručne premiesime na pomúčenej doske a potom ho vrátime späť do misy, aby prikryté plastovou fóliou mohlo vykysnúť na dvojnásobok objemu.
  • Ako dosiahneme nádherné mramorovanie farieb? Postupujeme podľa nasledovného návodu: Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký obdĺžnik (veľký asi 30 x 40 cm). Povrch cesta potrieme 50 g rozpusteného masla na plnku, posypeme zmesou kakaa, vanilky a škorice a nahusto cesto zrolujeme do rolády. Pracujeme pomaly, aby sme docielili skutočne pevné zavinutie rolády. O to krajší výsledok v závere dosiahneme.
  • Zrolované cesto v polovici ohneme a oba pramene cesta zvinieme ako vrkoč. Takto pripravené cesto vložíme do vymastenej podlhovastej formy, prikryjeme fóliou a necháme podkysnúť aspoň pol hodinu až hodinu.
  • Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Nakysnutý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 20 minút. Koláč bude na povrchu rýchlejšie hnednúť, preto ho po 20 minútach prikryjeme alobalom a dopekáme ho ešte ďalších asi 20 minút.
  • Necháme úplne vychladnúť, až potom kysnutú škoricovú babku nakrájame.

Veľkonočné recepty

Škoricová babka je skvelý koláč ku káve alebo k čaju. Môžete si ju vychutnať na raňajky, alebo vziať so sebou do práce. A veríme, že aj na Veľkú noc sa ňou hosťom zavďačíte. Spomínajúc Veľkú noc, máme pre vás zopár ďalších receptov, ktoré by ste mohli vyskúšať:

Veľkonočný mazanec s mandľovými lupienkami

Jarné orechové žĺtkové rezy

Veľkonočný baranček

Metrový koláč

 

Leave a Reply