Za odmenu alebo len tak. Sladké kváskové rožky budú chutiť malým aj veľkým. Veď prečo by aj nie? Sú mäkké, chutné a plnené dobrou čokoládou. Ideálne raňajky alebo desiata, ktorá každé dieťa príjemne prekvapí. Ak kváskujete, skúste nás recept, v ktorom sme použili kvások lievito madre.
Sladké kváskové rožky s čokoládou
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml šľahačky
- 50 g masla
- 150 g aktívneho Lievita Madre (cez noc rozkvaseného)
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1 žĺtok
- Asi 100 g horkej čokolády
- 1 vajce na potieranie
Ako na to?
- Do preosiatej múky pridáme aktivovaný kvások lievito madre, kryštálový cukor, čerstvo nastrúhanú kôru z citróna a potom aj ostatné mokré prísady ako šľahačku, zmäknuté maslo a žĺtok.
- Vymiesime hladké a kompaktné cesto, ktoré necháme prikryté igelitovým sáčkom vykysnúť.
- Vykysnuté cesto potom rozdelíme na dve polovice a každú vyvaľkáme do tvaru kruhu.
- Kruhy rozrežeme radielkom na 8 rovnakých trojuholníkov.
- Čokoládu nakrájame horúcim nožom na „tyčinky“ s hrúbkou asi pol centimetra.
- Na širšiu stranu trojuholníkov z cesta položíme čokoládovú tyčinku a zrolujeme do tvaru rožteka. Dlaňami ešte zľahka rožtek vyšúľame, aby bol dlhý asi 20 centimetrov.
- Rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryjeme ich fóliou. Necháme ich ešte podkysnúť.
- Pred pečením rozohrejeme rúru na 190 stupňov, sladké kváskové rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ich piecť na 25 minút.
- Pečieme ich, kým sa pekne nesfarbia do zlatohneda.
- Upečené rožky necháme vychladnúť, až potom ich podávame.
Kváskové recepty od Sisters Bakery
Ak radi kváskujete, na našej stránke si môžete spomedzi receptov vyfiltrovať všetky naše kváskové recepty. Väčšina z nich bude používať ražný kvások, nájdu sa však aj recepty s lievitom madre.
A nezabudnite si zadarmo stiahnuť aj náš receptárik Kváskové recepty od Sisters Bakery. Stačí sa zaregistrovať na našej stránke (čo vám nezaberie viac než pol minúty) a získate tak prístup k nášmu receptáru s 10 kváskovými sladkými alebo slanými receptam.
Ďalšie výborné recepty tohto tipu nájdete na stránke našej kamošky Petronely v jej blogu My kitchen diary. Vrelo odporúčame nielen jej recepty ale aj kurzy. Na jednom (pečenie s lievitom madre) som sa zúčastnila aj ja a bola som nadšená. Napriek tomu, že som sa kváskovaniu venovala už niekoľko rokov, kurz ma zas posunul o kus ďalej. Zdokonalila som sa v práci s cestom, v tvarovaní rôzneho druhu sladkého aj slaného pečiva a naučila som sa rozoznávať vyzretosť kváskového cesta.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.